Laturinskii Fiodor

Fiodor Laturinskii - director echipelor de filmare.

S-a născut la 1 martie 1925 în comuna Hîrtop raionul Grigoriopol Moldova, a decedat pe 13 februarie 2012. Plnă la război a absolvit şcoala medie de 10 ani. A participat în rîndurile Armatei sovietice la operaţiunea militară "laşi-Chişinău în 1944. A fost de două ori grav rînit în lupte cu inamicul. În 1949 a absolvit tehnicumul de bibliotecari din or.Soroca. Ca omul cu studii medii a fost primit la cursul al treielea.

După absolvirea tehnicumului a activat în cadrul "şef de bibliotecă pentru copii şi tineret" în or.Dubăsari. Printre abonaţii acestei biblioteci a fost şi viitorul preşedinte a Moldovei Vladimir Voronin din suburbia Dubăsarilor Corjevo.

În 1951 a fost invitat la Chişinău la funcţia de inspector-superior la secţia de bibliotecari al Comitetului iluminării culturale pe lingă Consiliul de miniştri al RSSM. Din 1953 continuie studiile la şcoala republicană de partid din Chişinău apoi în curs de 4 ani activează în calitate de locţiitor al preşedintelui de colhoz în raionul Vadul lui Vodă. Întorcînduse la Chişinău incă trei ani ocupă funcţia de preşe­dinte a sindicatului la unitatea "Şampanvincombinat" apoi trece cu lucru la studioul "Moldova-film" unde ocupînd funcţia de administrator şi director echipelor de pruducerea filmelor a activat pînă Ia pensie.

În calitate de director echipelor de filmare a lucrat cu mai mulţi regizori renumiţi de la "Moldova-film". Cu Vasile Pascaru la filmul "Podurile" unde prima dată sa filmat actorul Mihail Boiarskii în rolul unui flăcău moldovean Ghiţu.

Pentru acest film trebuia să fie în cadru un tractor vechi "Universal", fabricat încă plnă la război. Laturinskii a găsit această maşină veche părăsită într-un colhoz din Ucra­ina, la reparat şi acest tractor istoric a făcut cîteva brazde pe po­mîntul moldav.

Cu regizorul Vlad loviţă a lucrat la filmul "Calul, puşca şi nevesta". Aici a fost mai uşor. Cai în Moldova erau pe atunci încă mulţi. Cu Roland Vieru a filmat pelicula muzicală cu Svetlana Toma şi Victor Soţki-Voiniceseu "O îmtîmplare Ia festival". Cu tînărul regizor Boris Conunov a filmat prima pelicula acestui regizor "Pădurea în care niciodată nu vei intra".

Cu alt regizor tînăr - Ion Scutelnic a filmat pelicula "Călătoria de nuntă înaintea nunţii", aducînd un prinos consedirabil în dezvoltarea cinematografiei naţionale. A decedat F.Laturinkii în fedruarie 2012.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1489
Populația:
10027 locuitori
Logo

Leova este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Leova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Leova este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie  10027 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu denumirea de „Tîrgul Sărăţii”, datează din 1489. Ştefan cel Mare dăruieşte aşezarea slujitorilor săi, Petru şi Leova, de la care probabil a provenit actuala denumire – Leova.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.