Drobin Grigorii

Grigorii Drobin - operator de cinema. Unul din cei mai vechi operatori de cinema care a început filmările pe meleagurile noastre încă din anii primului război mondial. Sa născut la 26 ianuarie 1888 în. or.Odesa, a decedat la 15 mai 1955 în or.Sverdlovsc (Ecaterinburg).

În anul 1909 el devine operator de cinema la filiala din Odesa firmei franceză cinematografice "Gomon" şi filmează pelicule cinematografice în Odesa şi Ialta. Primul său film de ficţiune Ia filmat în 1910 sub denumirea "Catacombele din Odesa". Peste un an filmează o altă peliculă "Visul". Peurmă în curs de trei ani filmează încă trei lucrări: "Banii, dragostea şi ruşinea" (1912), "Povestea dragostei dorite" (1913) şi "Doi pescari" (1914).

Cînd începe primul război mondial Drobin devine operator ofi­cial a Comitetului "Scobelev" - organizaţiei de caritate, intemiate în 1904 în timpul războiului Ruso-japonez. În anii războiului civil filmează cronica militară pe teritoriul Basarabiei şi-n raioanele nistrene, care peurmă a devenit parte componentă a republicii autonome RASSM şi a RSSM. În această perioadă el ca şi alţi operatori de cinema trece sub ordonanţa secţiilor politice din Armata Roşie, care au preluat control asupra studiourile şi atelierile cinematografice pentru a filma cronice de pe front şi în spatele frontului. Din materialele filmate în acei ani sa păstrat filmările evenementelor revoluţionate în Odesa, Tiraspol, Chişinău şi alte raioane pe malul sting al Nistrului. Unele secvenţe din această cronică cinematografică au fost folosite în calitate de subiecte în revista cinematografică ucraineană "Jivoi jurnal", precum şi montate mai tîrziu în filmul documentar "Pe frontul basarabean". Fiind cadonat de Rusia Sovietică republicii Sovietice Ungare în 1919 el a rulat pe ecranele Ungariei Sovietice sub titlul "Intrarea Armatei Roş în Basarabia". Materialul documentar din acest film a fost folosit de cineaştii moldoveni pentru a crea o peliculă documentară "Strângerea de mîini peste ani" (1983) scenariul V.Andon, regia C.Osoianu.

Începînd cu anul 1919 Drobin continuie se filmeze filme de scurt metraj la studioul din Odesa. La liceul cinematografic din Odesa el predă cursul "Maestria operatorului". În rîndurile studenţilor acestu liceu lecţiile lui Drobin fregventau şi moldoveni din Basarabia refu­giaţi la Odesa şi din raioanele RASSM.

Aceste scurtmetraje filmate de Drobin numite "filme de propagandă": "Paingii şi muştele", "Parazit", "Preturbările vieţii" oglindeau evenimentele legate de războiul civil din Ucraina - "Patru luni la Denikin", ''Povestea celor şapte spînzuraţi". În timpul filmărilor acestui film sa întîmlat ceva imprevizibil. Vapoarele militare ale aliaţilor ce staţionau pe ancură în preajma Odesei au deschic foc din tunuri asupra echipei de filmat, crezînd că bolşovicii execută pe rebelii odesiţi. Evenimentele din alte filme filmate de Drobin "De la întuneric la lumină", "Fluvii" , "Fiara din pădure" erau strîns legate de evenimentele ce au fost pe meleagurile aceste nu demult. De exemplu, în pelicula "Fiara din pădure" (1925) ce povestea despre lupta cu bandele în raioanele lîngă Odesa şi aproape de Nistru erau figuranţi un ofiţer şi un general român de la siguranţă. În anii 20 Drobin continuie activitatea de operator la studiourile din Odesa, Ialta, şi la Kiev. Un interes deosebit prezintă pelicula cinematografică "P.K.P." Această abbreviatură spectatorii o descifrau în mod diferit: "Pilsudskii e Cumpărat de Petliura" şi "Cale ferată poloneză" ("Polsca coleia Pansca"). În această peliculă rolul lui Grigorie Cotovskii era plănuit să-l interpreteze singur Cotovskii, însă moartea lui Cotovskii pînă la începutul filmărilor nu ne-a dat această şansă unică, rolul lui Cotovskii la interpretat Ivan Zubinskii. Acesta a fost primul film despre pămînteanul nostru care a ajuns la noi (fără actul 4). Următorul film despre Cotovskii a fost realizat ăbea în 1943 la studioul din Alma-Ata unde a fost evacuat "Mosfilmul". La studioul "Moldova-film" a mai fost realizate încă trei filme unde figurează Cotovskii: "Ultimul haiduc", "Pe urmele fiarei", "Marele război mic".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
1073 locuitori

Doltu este un sat din cadrul comunei Işcălău, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1073 de oameni. Satul Doltu a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.