Materiale din compartiment: Galeria foto |

Spinei Vasile

Vasile Spinei ‒ prozator, poet, ziarist, redactor, scenarist.

Născut la 15 octombrie 1948 în satul Bădiceni, raionul Soroca, Republica Moldova. În anul 1971 absolveşte Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Chişinău, Secția Ziaristică. După care activează în calitate de şef de secţie la redacţia ziarului „Moldova Socialistă". A ocupat apoi postul de redactor-şef la ziarele: „Tinerimea Moldovei", „Dialog", „Viaţa satului".

Debutează editorial în anul 1975 cu cartea de proză „Credinţă", iar în anul 1993 debutează cu volumul de poezii „Teamă de semn rău". Membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova.

Colaborează în calitate de scenarist cu redacţia revistei satirice televizate „Usturici" a Studioului Cinematografic „Moldova-film".

În perioada anilor 1998-2001 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Are la activ circa 15 volume publicate, printre care şi cartea „Fratele meu, fluturele" (scrisă ca haiku-poezia de tip clasic japonez în trei versuri), lansată în anul 2011.

În prezent este director al Centrului „Acces-Info".

Titluri şi premii:

Om Emerit al Republicii Moldova, 1996
Premiul „George Bacovia" al revistei „Ateneu" (Bacău), 1996

Filmografia:

Revista satirică televizată „Usturici":

„Vreau acasă", № 3, 1978,
„Ieşirea din situaţie", № 4, 1981.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1848
Populația:
1335 locuitori

Gaşpar este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gaşpar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1335 de oameni. Satul Gaşpar este menţionat documentar în anul 1848 cu numele de Fîntîna Nouă, iar din 1930 apare sub numele de Gaşpar.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.