Zavtoni Paulina

Paulina Zavtoni s-a născut la 26 octombrie 1941 la Chișinău, a absolvit Institutul de Arte „G.Muzicescu” din Chișinău. Primele roluri le-a jucat în cadrul cercului dramatic de pe  lîngă „Moldova-film”, în spectacolele „Lanţul slăbiciunilor” şi „Soacra cu trei nurori”. Aici a fost remarcată de regizoarea Nadejda Aroneţchi. Devenind regizoare a noului teatru „Luceafărul”, Nadejda Aroneţchi a invitat-o în trupa de actori și a montat piesa „Copilul numănui” după I. Şkvarkin, rolul principal încredinţîndu-l Paulinei Zavtoni. Din anul 1963 Paulina Zavtoni este angajată la teatrul pentru copiii și tineret „Luceafărul”, slujind această scenă de 48 de ani și reprezentînd prima generaţie de luceferişti, care a pus baza tradiţiilor actuale ale teatrului, recunoscut în anii ’70 drept unul dintre cele mai vestite din URSS. Datorită talentului și capacității extraordinare de muncă numele  Paulinei Zavtoni devine unul de referință, ea fiind angajată aproape în toate spectacolele, de regulă, în roluri principale, adesea avîndu-l ca partener pe soţ, regretatul Spiru Haret.  

Paulina Zavtoni a realizat mai multe roluri din dramaturgia clasică: Luluța în „Chirița în provincie” de V.Alecsandri (1969), Fecla Ivanovna în „Căsătoria” de N.Gogol (1965, 1980); Evlavia Andreevna în „Nevolnicele” de A.Ostrovski (1973), Natalia Ivanovna în „Trei surori” de A.Cehov (1983), Lizeta în „Jocul dragostei și al întîmplării” de P.Marivo (1970), Vera în „O vînătoare de rațe” de A.Vampilov (1976), Șarlota Ivanovna în „Livada cu vișini” de A.Cehov (2008), etc. Evoluează cu succes în piesele dramaturgilor moldoveni: Paulina în „Păsările tinereței noastre” de I.Druță (1972), Ioana în „Pe-un picior de plai” de I.Podoleanu (1970), etc. Pentru Paulina Zavtoni este caracteristic tonul patetic în roluruile de natură romantică și atitudinea ironică în piesele de factură comică. Maniera sa de creație se reliefează și în evoluțiile sale la radio și televiziune cu prezentarea de versuri şi proză ale celor mai valoroşi autori naţionali, spectacole literar-artisitice, literar-muzicale şi dramatice. Paulina Zavtoni activează și în cadrul Academiei de Muzică,Teatru şi Arte Plastice, împărtășind din bogata experiență și măiestria scenică  tinerilor și fiind singura actriță cu titlul de conferențiar universitar.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
3279 locuitori

Dobrogea este un sat din cadrul oraşului Sîngera, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 24 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3279 locuitori. Satul Dobrogea a fost înființat în anul 1915.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.