Materiale din compartiment: Photo gallery |

Gagiu Valeriu

Gagiu Valeriu Gheorghe – regizor, scenarist, Artist al Poporului din Moldova (2010). Cavaler al Ordinului Republicii (1988).

Născut la 1 mai 1938 la Chișinău. A absolvit VGIK-ul, facultatea de scenaristică, 1963 (atelierul lui V. Iunakovski). Director artistic al studioului „Moldova-film”. Laureat al premiului „B. Glavan” din Moldova (1967). A decedat la 21 decembrie 2010.

Filmografia:

Omul merge după soare” − (1961) – scenarist în colaborare,
„Strada – ascultă” (1963)−fim de scurt metraj − regizor,
„Cînd se duc cocorii” (1964) − scenarist,
„Gustul pîinii” (1966) − scenarist ţi regizor în colaborare,
„Zece ierni pentru o vară” (1969) − regizor şi scenarist în colaborare,
„Explozie cu efect întîrziat” (1970) – regizor şi scenarist în colaborare,
Ultimul haiduc” (1972) – regizor şi scenarist,
„Durata zilei” (1974) – regizor şi scenarist în colaborare,
„Valul verde” (1974) – film artistic de scurt metraj − scenarist,
Pe urmele fiarei” (1976) − scenarist şi regizor,
Bărbatul de lîngă tine” (1977) – regizor şi scenarist în colaborare,
Unde eşti, dragostea mea?” (1980) – regizor şi scenarist în colaborare,
„La hotarul lunii iunie” (1982) − regizor,
„Istoria unui galben” (1983) – scenarist şi regizor,
„Răsăritul zbuciumat” (1984) regizor şi scenarist în colaborare,
Deţinutul misterios” (1986) – scenarist şi regizor,
Corbii prada n-o împart” (1988) – regizor şi scenarist în colaborare,
„Strada felinarelor stinse” (1991) – regizor şi scenarist în colaborare,
Jana” (2004) – regizor şi scenarist în colaborare.

 Film documentar:

„Pe urmele Mioriţei” („Nicolai Sulac”) − 1995, regizor,
„Acum e singur” (1997) – regizor şi scenarist.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1611
Populația:
6.855 mii locuitori

Teleneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Teleneşti. Amplasat în partea centrală a republicii, pe malul drept al rîului Ciulucul Mic,  oraşul Teleneşti este situat la o distanţă de 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6855 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Teleneşti, datează din anul 1611.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.