Materiale din compartiment: Photo gallery |

Mahaeva Tamara

S-a născut la 18 noiembrie 1946 în oraşul Chilia, regiunea Odesa, Ucraina. În anul 1969 este admisă la Facultatea de Instrumentiști a Conservatorului de Stat „G. Muzicescu" din Chişinău (în prezent: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice „G. Muzicescu"), la specialitatea ‒ „Pian". După ce a absolvit Conservatorul de Stat, începînd cu anul 1973 a activat în calitate de maestru de concert la Teatrul Național de Operă și Balet (În prezent: Teatrul Național de Operă și Balet „M. Bieşu").

Participă la pregătirea a circa 30 de opere, după cum urmează:
„La Boheme",
„Bal mascat",
„Turandot",
„Madame Butterfly",
„Tosca",
„Othello",
„Forța destinului",
„Don Carlos",
„Alexandru Lăpuşneanu",
„Adriana Lecouvreur" și altele.

A lucrat şi a colaborat cu cunoscuţi maeştri de operă precum: Svetlana Burghiu, Valerie Mironov, Mihail Munteanu, Vladimir Dragoș, Lucia Papa, Pompeiu Hărăşteanu, Felicia Filip (România), Ivanka Ninova (Bulgaria), Natalia Daţico (Ucraina), Mauro Augustin (Italia), Teimuraz Guguşvili (Georgia) și alţii.

Din 1984 ea a lucrat cu primadona Operei Naționale Maria Bieșu, a acompaniat-o la concertele susţinute la București, Berlin, Bonn, Viena, Paris, Roma, Sofia, precum și la Moscova, Leningrad, Smolensk, Tula, Kursk, Kiev, Brest, Sverdlovsk, Arhanghelsk etc.

Geografia turneelor: România, Italia, Anglia, Rusia, Germania, Franța, Georgia, Belarus, Letonia, Bulgaria, Austria.

Concursuri, premii, titluri:

- Laureată a Concursului de Vocalişti „M. Glinka" (Tbilisi, Tallinn, Taşkent, Minsk, Riga),
- Laureată a Concursului Internațional „Madame Butterfly" (Chișinău) „cel mai bun acompaniament" din cadrul concursului,
- Laureată a Concursului Internaţional „Maria Bieșu",
- Laureată a concursurilor internaţionale din România,
- Laureată a Concursului Republican „Marian Stîrcea",
- Laureată a concursurilor internaţionale de la Minsk, Chișinău, Riga, din România,
- În anul 1999, prin decretul Președintelui Republicii Moldova, Tamara Mahaeva a primit titlul de Maestru în Arte a Republicii Moldova.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
1883 locuitori

Svetlîi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexeevca și Svetlîi. Localitatea se află la distanța de 30 km de municipiul Comrat și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Svetlîi a fost menționat documentar în anul 1913 cu denumirea Denevița Nouă.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.