05 february 2023, 14:00 views 2012
Cine sînt Grigorii Uzun și Evghenia Guțul, care au trecut în turul doi al alegerilor din Găgăuzia
05 february 2023, 14:00 views 2012

Cine sînt Grigorii Uzun și Evghenia Guțul, care au trecut în turul doi al alegerilor din Găgăuzia

Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, Grigorii Uzun și Evghenia Guțul au trecut în turul doi al alegerilor pentru fincța de bașcan al Autonomiei Găgăuze, care va avea loc pe 14 mai.

Portalul Noi.md vă propune să-i cunoașteți pe acești doi candidați rămași în cursa electorală pentru funcția de bașcan al Găgăuziei.

Grigorii Uzun a fost numărul 2 în buletinul de vot. Are 36 de ani. Este fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

El a mers în alegerile bașcanului în calitate de deputat independent, dar este susținut activ de Partidul Socialiștilor, iar fostul președinte Igor Dodon a făcut campanie în favoarea sa.

"Sînt sigur că este un om al statului. Sînt sigur că peste o lună nu va începe să numească limba moldovenească drept română și nu va spune că viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană. Sînt sigur că înțelege că parteneriatul strategic cu Rusia este vital pentru noi și că este împotriva vînzării țării lui Soros", a declarat Igor Dodon la mijlocul lunii martie, în timpul lansării oficiale a campaniei electorale a lui Grigorii Uzun, făcînd clar aluzie la părtinirea politică a actualului bașcan Irina Vlah, pe care socialiștii au susținut-o în ultimele două scrutine.

Grigorii Uzun este originar din Vulcănești, dar și-a petrecut copilăria și tinerețea în Rusia, unde a absolvit școala și Universitatea Tehnică de Stat din Omsk cu diplomă de inginer petrolist. În 2016, s-a întors la Vulcănești. La alegerile prezidențiale din 2016, a devenit persoana de încredere a candidatului PSRM, Igor Dodon. În 2017 a devenit deputat al Adunării Populare, ales pe circumscripția Vulcănești. În 2019, a candidat la funcția de deputat în Parlament pe listele Partidului Socialiștilor, dar a devenit deputat abia în februarie 2021, înlocuindu-l în această funcție pe Vladimir Golovatiuc. În 2021 nu a participat la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei.

Are o afacere în Rusia - întreprinderea individuală "IP Uzun Grigorii Vladimirovici" în districtul autonom Yamalo-Nenețk. Firma este specializată în transport rutier de marfă.

Evghenia Guțul a fost numărul 7 în buletinul de vot. Are 37 de ani. Evghenia Guțul este candidat din partea Partidului Șor.

Ea a fost cea mai puțin cunoscută și cea mai puțin promovată candidată la funcția de bașcan în actualele alegeri. Juristă, originară din satul Etulia, Vulcănești. Este tot ce cunoaștem despre Evghenia Guțul. În declarația sa de avere și venituri, ea a indicat că anul trecut veniturile sale au fost: salariul de 4 243 lei, indemnizația pentru copil de 15,3 mii lei, un cadou la nașterea copilului în mărime de 5 mii de euro și o oarecare donație de 20 mii de euro. În declarație se mai indică că soțul are o afacere privată, livrează veselă și echipamente pentru businessul de restaurant.

Evghenia Guțul se autodefinește ca persoană bine determinată și puternică, și spune că decizia sa de a merge în politică a fost una chibzuită. De altfel, pentru Evghenia Guțul vorbește mai mult partidul din spatele ei. Formațiunea politică a lui Ilan Șor promite să atragă în regiune, chiar în primii doi ani de conducere a candidatei sale, 500 mln. de euro, să creeze 7 mii de locuri noi de muncă, să deschidă o reprezentanță la Moscova, să majoreze în regiune salariile cu 30%, independent de deciziile autorităților centrale.

Source: noi.md

Keywords:

alegeri , Găgăuzia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1421
Populația:
122669 locuitori
Logo

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de  122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004.  Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.