05 april 2015, 15:16 Jazz music views 10991
La Căușeni a început înscrierea copiilor în clasa I
05 april 2015, 15:16 Jazz music views 10991

La Căușeni a început înscrierea copiilor în clasa I

Copiii care au împlinit vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar, începînd cu data de 21 aprilie curent, pot fi înscriși în clasa I pentru anul de studii 2015-2016.

În scopul reglementării procesului de înscriere a copiilor în clasa I, Ministerul Educației a emis Ordinele cu nr. 202 și 204 din 09 aprilie 2015 prin care a aprobat Metodologia de înscriere a copiilor în clasa I și respectiv orarul înscrierii copiilor.

Conform Metodologiei sus menționate în clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copii din districtul școlar stabilit pentru instituția de învățămînt , care au împlinit vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar. Copiii care nu au împlinit vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar pot fi înscriși în clasa I în baza:

1.Cerererii părinților sau a altor reprezentanți legali ai copilului;

2.Deciziei pozitive a specialiștilor cu referire la maturitatea școlară și psihosomatică a copilului, eliberată de către Comisia raională de școlarizare;

3.Locurile disponibile în instituția de învățămînt.

Copiii pot fi înscriși în clasa I în instituțiile de învățămînt din alte districte școlare ori alte localități, decît cele din care provin acestia, doar în conformitate cu prevederile Metodologiei și doar pe locurile rămase libere după înscrierea copiilor din districtul școlar stabilit pentru instituția de învățămînt.

Părinții ai căror copii împlinesc vîrsta de 7 ani către începutul anului școlar, au obligația să înscrie copii în clasa I în conformitate cu prevederile Codului Educației și a Metodologiei. Procesul de înscriere se desfășoară conform orarului stabilit de Ministerul Educației în două etape succesive: 21 aprilie-22 iunie 2015 – I etapă de înscriere în clasa I a copiilor din districtul școlar stabilit pentru instituția de învățămînt; 24 iunie-25 august – a II-a etapă de înscriere pe locurile libere a copiilor care provin din afara districtului școlar, precum și a copiilor in districtul școlar care din anumite motive nu s-au prezentat în prima etapă.

Conform Ordinul Direcției Învățămînt nr. 173-A din 24 aprilie 2015 au fost stabilite districtele școlare pentru instituțiile de învățămînt din or. Căușeni în felul următor:

LT„Dm.Cantemir" or. Căușeni: – Străzile: Ștefan cel Mare (de la nr. 37 pînă la nr. 332); Ștefan cel Mare, stradelele: (II-a, III-a, V-a, VI-a,VII-a,VIII-a, IX-a, X-a, XI-a;) Mitropolitul Varlam; Nichifor Doni; Ion Iakir; B.P.Hajdeu; A.Ruso; Fundătura Ștefan cel Mare; Toma Miron; Ion Soltîs; Ciocan; Ciocana Mică; Pădurii; Fîntînilor; Stradela Fîntînilor; Petru Rareș; Mitropolitul Dosoftei; Botnei; Malul Știrbului; Dragoș Vodă; Stradela II-a Dragoș Vodă; Lomonosova.

LT„I.Creangă" or. Căușeni – Străzile: Alba-Iulia; Ana și Alexandru; Unirii; Poleanicikin; Boris Glavan; M.Cogîlniceanu; S.Lazo; Livezilor; C.Stamati; M.Viteazul; Bogdan-Vodă; Gh. Asachi; 31 August; Doina și Ion ; A. Donici; C. Negruzzi; V. Alecsandri; 1 Mai; Iu.Gagarin; C.Stere; V. Preanicov; A. Ghidirim; Pavel Tcacenco; M. Eminescu 22-107.

Sectorul Valul lui Traian: Străzile: Dacia; Burebista; Decebal; Troianus; Miorița; A. Siloci; Truada; Spartacus.

Sectorul Gara: Străzile: Șoseaua Tighinei; Renașterii.

LT„M.Eminescu"Căușeni: – Străzile: Bulevardul M. Eminescu; Dimitrie Cantemir; Ștefan cel Mare (de la nr. 1 pînă la nr. 37); Maxim Gorki; Ion Creangă; A.Mateevici; Șciusev; Frunza Nucului; Ion Neculce; P. Baicev; Petre Vechi; Sinagoga Veche; N. Iorga; Belinschi; Valea Hîrtopului; Meșterul Stanciu; Tineretului; Calea Brezoii; G.Coșbuc; Pușkin; Lermontov; Trei Fîntîni; Ioan Vodă; Păcii; Nadejda Neaga; Frunze; Vasile Lupu; Meșterul Voicu; Calea Brezoaei; Necrasov; Meșterul Radu; Fîntîna Mocanilor; Miron Costin; Vlad Țepeș; Mihai Sadoveanu; Calea Basarabiei.

Comisia raională de școlarizare în perioada 20-22 mai 2015 la Direcția Învățămînt Căușeni va organiza procesul de evaluare a maturității școlare și psihosomatice a copiilor, din instituțiile de învățămînt din toate localitățile raionului, care nu au împlinit vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și a căror părinți solicită înmatricularea lor în clasa I. Evaluarea maturității se va realiza obligatoriu în prezența părinților.

Source: provincial.md

Keywords:

copii , parinti , scoala , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
1020 locuitori

Colosova este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Crasnaia Besarabia, Pobeda și Colosova. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Grigoriopol și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Colosova alcătuia 1020 de oameni în anul 2000. Satul Colosova a fost întemeiat în anul 1809 cu denumirea Bergdorf.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.