05 august 2014, 09:42 Variety music views 16957
Descoperire excepţională la Călăraşi
05 august 2014, 09:42 Variety music views 16957

Descoperire excepţională la Călăraşi

S-a apucat să-şi adîncească beciul, dar a dat peste o comoară arheologică. O familie din oraşul Călăraşi a trăit aproape 10 ani în locuinţa pe care a cumpărat-o fără să ştie că sub temelie se aflau două cuptoare de ars ceramică, vechi de peste o sută de ani. Cioburile de vase din lut şi oasele de animale găsite în timpul săpăturilor i-au alarmat pe gospodari. Arheologii veniţi la faţa locului au calificat descoperirea drept una excepţională, care va scrie o nouă pagină în istoria oraşului Călăraşi.

Acum două zile, Nicolae Matei a început să efectueze săpături de adîncire a beciului. O bucată de ulcior, găsită la un metru adîncime, l-a făcut să spere că sunt pe-aproape şi galbenii din poveste.

Gropile pe care le-a găsit însă stăpînul casei la scurt timp, i-au amintit despre o altă legendă.

Ajunşi la faţa locului, specialiştii au constatat că locuinţa familiei Matei a fost construită pe două cuptoare de olărit din epoca modernă.

Descoperirea vine să completeze izvoarele istorice legate de oraşul Călăraşi, care nu indică existenţa, în zonă, a obiceiului olăritului.

Cuptoarele arheologice vor fi cercetate şi valorificate de arheologi. Ulterior, familia va putea continua construcţia beciului.

Source: jurnaltv.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
29 locuitori

Iachimeni este un sat din raionul Edineţ, în componenţa comunei Constantinovca. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 în satul Iachimeni trăiau 29 de locuitori. Localitatea se află la o distanţă de 22 km de oraşul Edineţ și la 224 km de oraşul Chișinău. Satul Iachimeni a fost  întemeiat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.