Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 mai 2014, 09:42 Muzica uşoară views 17158
Descoperire excepţională la Călăraşi
08 mai 2014, 09:42 Muzica uşoară views 17158

Descoperire excepţională la Călăraşi

S-a apucat să-şi adîncească beciul, dar a dat peste o comoară arheologică. O familie din oraşul Călăraşi a trăit aproape 10 ani în locuinţa pe care a cumpărat-o fără să ştie că sub temelie se aflau două cuptoare de ars ceramică, vechi de peste o sută de ani. Cioburile de vase din lut şi oasele de animale găsite în timpul săpăturilor i-au alarmat pe gospodari. Arheologii veniţi la faţa locului au calificat descoperirea drept una excepţională, care va scrie o nouă pagină în istoria oraşului Călăraşi.

Acum două zile, Nicolae Matei a început să efectueze săpături de adîncire a beciului. O bucată de ulcior, găsită la un metru adîncime, l-a făcut să spere că sunt pe-aproape şi galbenii din poveste.

Gropile pe care le-a găsit însă stăpînul casei la scurt timp, i-au amintit despre o altă legendă.

Ajunşi la faţa locului, specialiştii au constatat că locuinţa familiei Matei a fost construită pe două cuptoare de olărit din epoca modernă.

Descoperirea vine să completeze izvoarele istorice legate de oraşul Călăraşi, care nu indică existenţa, în zonă, a obiceiului olăritului.

Cuptoarele arheologice vor fi cercetate şi valorificate de arheologi. Ulterior, familia va putea continua construcţia beciului.

Sursa: jurnaltv.md

Cuvinte cheie:

localitati , descoperire , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Stălinești este un sat din raionul Ocnița, în componența comunei Corestăuți. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 satul Stălineşti este complet depopulat. Satul Stălinești a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.