08 august 2022, 09:30 views 2032
Guvernul Gavrilița la raport: „Un an de guvernare solidară cu oamenii” (LIVE TEXT)
08 august 2022, 09:30 views 2032

Guvernul Gavrilița la raport: „Un an de guvernare solidară cu oamenii” (LIVE TEXT)

09:15 // Nicu Popescu: În următoarele luni ne vom concentra pe două dimensiuni de îmbunătățire a serviciilor consulare. În cîteva săptămîni vom prezenta un sistem unic de rezervări online în consulate. Între timp am demarat lucrările pentru elaborarea unui soft econsulat care urmează a fi lansat anul viitor. Între timp continuăm fortificarea și facilitarea măsurilor cu consulate pe partea nedigitală.

09:10 // Nicu Popescu: A fost un an plin de evenimente în domeniul politicii externe și cea mai mare realizare a fost obținerea statutului de candidat la aderare la UE.

Evident pe lîn gă acest lucru am lucrat pe dosare concrete care aduc beneficii pentru cetățenii RM și în domeniul liberalizării transporturilor, a exporturilor, pentru deblocarea asistenței externe. Un alt obiectiv cheie ține și de interacțiunea cu cetățenii de peste hotare, în primul rînd continuăm să fortificăm baza legală prin semnarea acordurilor de protecție socială, de recunoaștere a permiselor de conducere, sau de recunoaștere a actelor de studii.

Sîntem ferm angajați în promovarea exporturilor, atragerea investițiilor, ne vom focusa pe recomandarea UE.

09:06 // Gavrilița: Am transformat statul într-un partener pentru mediul de afaceri, iar eforturile noastre au fost văzute și în afara țării. Știm cu toții că în absența unei astfel de credibilități nu am fi primit ajutor din parte partenerilor de dezvoltare.

Nu sîntem rupți de realitate, am efectuat vizite în teritoriu, am avut chiar și o primă ședință a guvernului la Bălți, știm că prin măsurile care le-am dispus nu am putut lua povara prețurilor de pe umerii celor mai vulnerabili. Ne așteaptă o iarnă greea cu multe încercări pentru care ne pregătim încă de pe acum. Mai este încă mult de lucru.

09:02 // Natalia Gavrilița: Anul trecut porneam cu speranța că vom reuși să construim Moldova vremurilor bune. Ne-am angajat în egală măsură să spunem întotdeauna adevărul iar realittea este că a trecut unul din cele mai grei ani din ultimii 30 de ani de independență.

Lumea de astăzi este foarte diferită de lumea de la momentul în care am preluat guvernarea, mulți oameni o duc foarte greu la noi în țară iar noi avem pîrghii limitate din simplu motiv că crizele care ne lovesc sînt de natură globală.

Atunci cînd prețurile la energie au crescut am venit cu un amplu pachet de compensații a facturilor, atunci cînd agricultorii s-au confruntat cu rize am oferit parțial compensații, atunci cînd producătorii au pierdut piețele de deesfacere am deschis alte piețe. În ciuda faptului că am fost nevoiți să acționăm ca niște pompieri, am reușit să pornim reforma în justiție, să deblocăm asistența externă.

Guvernul condus de Natalia Gavrilița prezintă raportul după un an de guvernare.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1755
Populația:
379 locuitori

Duruitoarea este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Rîșcani și la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 379 locuitori. Satul Duruitoarea a fost menționat documentar în anul 1755.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.