14 july 2022, 15:30 views 2458
Popovici: Reforma sistemului universitar a fost votată în grabă, pentru a evita tensiunile în societate
14 july 2022, 15:30 views 2458

Popovici: Reforma sistemului universitar a fost votată în grabă, pentru a evita tensiunile în societate

Graba cu care a fost votată așa-numita reformă a sistemului de învățămînt superior, dar și momentul ales pentru anunțarea acestei inițiative - perioada concediilor profesorilor, denotă că guvernarea a vrut să evite tensiunile în societate.

Este opinia fostului ministru al Educației, Corneliu Popovici, care a precizat că aprobarea proiectului de lege ieri la Guvern va duce la distrugerea sistemului de cercetare în R.Moldova.

"Probabil s-au grăbit și au ales acest moment pentru că considerau că este un moment oportun ca să evite tensiunile în societate. Pe 27 iunie cînd a fost făcut acest anunț, erau trei zile pînă la plecarea în concediu organizat a profesorilor din universități, studenții sînt în vacanță. Respectiv s-a găsit acest moment ca să fie făcut acest anunț. Această inițiativă este foarte departe de reforma necesară pentru învățămîntul superior și pentru cercetare. Mai degrabă putem vorbi despre o aventură care va duce în final la distrugerea sistemului de cercetare în R.Moldova, la distrugerea sistemului de învățămînt superior, la preluarea unor proprietăți din patrimoniul public de anumite grupuri de interese și la instituirea unui monopol asupra sistemului de învățămînt superior care deja a devenit și o activitate de business", a menționat Popovici în cadrul emisiunii Puterea a patra.

Totodată, fostul ministru menționează că ceea ce s-a întîmplat începînd cu ziua de 27 iunie, cînd a fost annuțată reforma, și pînă astăzi a fost o mimare a cărorva negocieri. În realitatea n-a fost nicio negociere, nicio consultare, spune Popovici.

"Oamenii s-au expus categoric împotrivă. Și mă refer nu numai la cercetătorii simpli care își pierd serviciul sau oamenii care vor fămîne fără lucru, mă refer la întregul colectiv al Academiei de Științe, toți academiceinii și membrii corespondenți, la Adunarea Generală au votat împotrivă. Toți directorii institutelor de cercetare unanim au votat împotrivă. Academia română a transmis o scrisoare guvernanților în care a îndemnat – "nu faceți această prostie că o să distrugeți tot".

Nu am găsit nicio personalitate cunoscută în R.Moldova care să se pronunțe pentru această reformă în formatul respectiv, nimeni! Guvernarea actuală s-a opus practic întregii societății, iar aceasta nu cred că este în interesul guvernării", a mai explicat Popovici.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
65 locuitori

Caraiman este un sat din cadrul comunei Frasin, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 215 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 65 de oameni. Satul Caraiman a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.