|
Popovici: Reforma sistemului universitar a fost votată în grabă, pentru a evita tensiunile în societate
Graba cu care a fost votată așa-numita reformă a sistemului de învățămînt superior, dar și momentul ales pentru anunțarea acestei inițiative - perioada concediilor profesorilor, denotă că guvernarea a vrut să evite tensiunile în societate.
Este opinia fostului ministru al Educației, Corneliu Popovici, care a precizat că aprobarea proiectului de lege ieri la Guvern va duce la distrugerea sistemului de cercetare în R.Moldova.
"Probabil s-au grăbit și au ales acest moment pentru că considerau că este un moment oportun ca să evite tensiunile în societate. Pe 27 iunie cînd a fost făcut acest anunț, erau trei zile pînă la plecarea în concediu organizat a profesorilor din universități, studenții sînt în vacanță. Respectiv s-a găsit acest moment ca să fie făcut acest anunț. Această inițiativă este foarte departe de reforma necesară pentru învățămîntul superior și pentru cercetare. Mai degrabă putem vorbi despre o aventură care va duce în final la distrugerea sistemului de cercetare în R.Moldova, la distrugerea sistemului de învățămînt superior, la preluarea unor proprietăți din patrimoniul public de anumite grupuri de interese și la instituirea unui monopol asupra sistemului de învățămînt superior care deja a devenit și o activitate de business", a menționat Popovici în cadrul emisiunii Puterea a patra.
Totodată, fostul ministru menționează că ceea ce s-a întîmplat începînd cu ziua de 27 iunie, cînd a fost annuțată reforma, și pînă astăzi a fost o mimare a cărorva negocieri. În realitatea n-a fost nicio negociere, nicio consultare, spune Popovici.
"Oamenii s-au expus categoric împotrivă. Și mă refer nu numai la cercetătorii simpli care își pierd serviciul sau oamenii care vor fămîne fără lucru, mă refer la întregul colectiv al Academiei de Științe, toți academiceinii și membrii corespondenți, la Adunarea Generală au votat împotrivă. Toți directorii institutelor de cercetare unanim au votat împotrivă. Academia română a transmis o scrisoare guvernanților în care a îndemnat – "nu faceți această prostie că o să distrugeți tot".
Nu am găsit nicio personalitate cunoscută în R.Moldova care să se pronunțe pentru această reformă în formatul respectiv, nimeni! Guvernarea actuală s-a opus practic întregii societății, iar aceasta nu cred că este în interesul guvernării", a mai explicat Popovici.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 988 locuitori
Trifăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexandrovca și Trifănești. Localitatea Trifănești este situată la distanța de 19 km de orașul Florești și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 988 de oameni. Satul Trifănești este menționat documentar în anul 1588.
Comentarii
(0)