05 july 2013, 11:02 Priorities of regional integration views 11251
05 july 2013, 11:02 Priorities of regional integration views 11251

Obicei inedit în a doua zi de Paşte


Foto: trm.md

În a doua zi de Paşte, în satul Popeştii de Sus, Drochia, dar şi-n alte localităţi din ţară se practică „datul în scrînciob". Drept răsplată pentru această distracţie sînt ouăle roşii. Se spune că cine se dă în scrînciob, aceluia îi va merge bine tot anul. Copiii sînt eroii principali ai ritualului.

Practic în fiecare gospodărie din satul Popeştii de Sus este amplasat cîte un scrînciob. Tradiţia s-a mai păstrat pînă astăzi şi copii cu ouă roşii în trăistuţe merg prin ogrăzi ca să se dea în scrînciob, relatează trm.md.

Pentru că în acest sat tradiţia se păstrează din moşi-strămoşi, gospodinele spun că vopsesc mai multe ouă. Asta ca să aibă copii şi nepoţii cu ce să se răsplătească.

„Eram două fete la mama şi ea trebuia să vopsească cît mai multe ouă, ca să ne dăm în scrînciob. Era interesant atunci, erau mulţi copii în sat, nu ca acum, mulți îs plecaţi. Mai mare bucurie nu era decît să ne dăm în scrînciob”, spune Vasilisa Tighinean, locuitoare a satului Popeştii de Sus. 

Pe timpuri în sat era un singur scrînciob, la moş Timofti, unde se adunau toţi copiii pentru a se distra. „Ne duceam cu ouă roşii şi nu ne ajungeau, veneam iar acasă după ouă. Înainte era din lemn, acum am făcut unul mai performant”, zice cu mîndrie Ion Tighinean.

La Popeştii de Sus copiii se dau în scrînciob pentru ouă roşii doar primele trei zile, în rest scrînciobul rămîne fără plată. 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
106 locuitori

Şumna este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bulhac și Şumna. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Rîșcani și la 173 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Șumna a fost menționat documentar în anul 1892.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.