07 mai 2013, 11:02 Priorităţile integrării regionale views 11706
07 mai 2013, 11:02 Priorităţile integrării regionale views 11706

Obicei inedit în a doua zi de Paşte


Foto: trm.md

În a doua zi de Paşte, în satul Popeştii de Sus, Drochia, dar şi-n alte localităţi din ţară se practică „datul în scrînciob". Drept răsplată pentru această distracţie sînt ouăle roşii. Se spune că cine se dă în scrînciob, aceluia îi va merge bine tot anul. Copiii sînt eroii principali ai ritualului.

Practic în fiecare gospodărie din satul Popeştii de Sus este amplasat cîte un scrînciob. Tradiţia s-a mai păstrat pînă astăzi şi copii cu ouă roşii în trăistuţe merg prin ogrăzi ca să se dea în scrînciob, relatează trm.md.

Pentru că în acest sat tradiţia se păstrează din moşi-strămoşi, gospodinele spun că vopsesc mai multe ouă. Asta ca să aibă copii şi nepoţii cu ce să se răsplătească.

„Eram două fete la mama şi ea trebuia să vopsească cît mai multe ouă, ca să ne dăm în scrînciob. Era interesant atunci, erau mulţi copii în sat, nu ca acum, mulți îs plecaţi. Mai mare bucurie nu era decît să ne dăm în scrînciob”, spune Vasilisa Tighinean, locuitoare a satului Popeştii de Sus. 

Pe timpuri în sat era un singur scrînciob, la moş Timofti, unde se adunau toţi copiii pentru a se distra. „Ne duceam cu ouă roşii şi nu ne ajungeau, veneam iar acasă după ouă. Înainte era din lemn, acum am făcut unul mai performant”, zice cu mîndrie Ion Tighinean.

La Popeştii de Sus copiii se dau în scrînciob pentru ouă roşii doar primele trei zile, în rest scrînciobul rămîne fără plată. 

Cuvinte cheie:

tradiții , sarbatoare , localitati , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
2287 locuitori

Ciocîlteni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Ciocîlteni, Fedoreuca și Clișova Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2287 de oameni. Satul Ciocîlteni a fost menționat documentar în anul 1637.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.