Tradiţiile de Ispas au fost cinstite la Nicoreni

Tradiţiile de Ispas au fost cinstite la Nicoreni

Tradiţiile marii sărbători ortodoxe, Ispas, au fost cinstite, astăzi, în satul Nicoreni, raionul Drochia. Gospodinele au expus în centrul localităţii cele mai alese bucate tradiţionale, iar ansamblurile folclorice au încins hore. Iar potrivit tradiţiei, crenguţe de salcie au înfrumuseţat casele sătenilor.

Gospodinele din satul Nicoreni, dar şi din alte localităţi din raionul Drochia s-au lăudat cu bucate alese:

"Holubaşi, păscuţe, colac pentru nuntă, colac de pomenire, toate cele, şi plăcinte, fără care nu are loc nicio măsură".

"Am venit cu bucate, făcute tardiţional al Ispas: pască şi ouă roşii, încondiate cu fel de fel de frunze, plante".

Nu a lipsit nici tradiţionala ciorbă din carne de oaie: "Carne devine moale, gustoasă ca gura să-ţi lasă apă când o savurez. Asta se face la toate sărbătorile, care sunt legate de tradiţiile creştine".

Iar artiştii populari au arătat maiestrie de a cînta şi a dansa. Potrivit tradiţiei vechi, în satul a fost instalat şi un scrînciob: "Pe vremuri, în centrul satului erau scrînciobe, care se roteau împrejur şi fiecare cetăţean mergea la el".

Reprezentanţii Consiliului raional Drochia speră că asemenea festivaluri vor permite dezvoltarea truismului rural în ţara noastră.

"Ne bucură faptul că au venit din tot raionul meşteriţe populare, meşteri populari, bucătari, care promovează gastronomia bucătăriei zonei de nord a Republicii Moldova", a declarat Cristina Ţurcanu, reprezentantul Consiliului raional Drochia.

De Înălţarea Domnului, sunt împărţite pomeni pentru cei morţi. Se spune că pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până la Ispas.

Source: www.publika.md

Keywords:

sarbatoare , Drochia , sat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
512 locuitori

Cealîc este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cealîc, Samurza și Cortenul Nou. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Taraclia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 512 oameni. Satul Cealîc a fost întemeiat în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.