Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
Tradiţiile de Ispas au fost cinstite la Nicoreni

Tradiţiile de Ispas au fost cinstite la Nicoreni

Tradiţiile marii sărbători ortodoxe, Ispas, au fost cinstite, astăzi, în satul Nicoreni, raionul Drochia. Gospodinele au expus în centrul localităţii cele mai alese bucate tradiţionale, iar ansamblurile folclorice au încins hore. Iar potrivit tradiţiei, crenguţe de salcie au înfrumuseţat casele sătenilor.

Gospodinele din satul Nicoreni, dar şi din alte localităţi din raionul Drochia s-au lăudat cu bucate alese:

"Holubaşi, păscuţe, colac pentru nuntă, colac de pomenire, toate cele, şi plăcinte, fără care nu are loc nicio măsură".

"Am venit cu bucate, făcute tardiţional al Ispas: pască şi ouă roşii, încondiate cu fel de fel de frunze, plante".

Nu a lipsit nici tradiţionala ciorbă din carne de oaie: "Carne devine moale, gustoasă ca gura să-ţi lasă apă când o savurez. Asta se face la toate sărbătorile, care sunt legate de tradiţiile creştine".

Iar artiştii populari au arătat maiestrie de a cînta şi a dansa. Potrivit tradiţiei vechi, în satul a fost instalat şi un scrînciob: "Pe vremuri, în centrul satului erau scrînciobe, care se roteau împrejur şi fiecare cetăţean mergea la el".

Reprezentanţii Consiliului raional Drochia speră că asemenea festivaluri vor permite dezvoltarea truismului rural în ţara noastră.

"Ne bucură faptul că au venit din tot raionul meşteriţe populare, meşteri populari, bucătari, care promovează gastronomia bucătăriei zonei de nord a Republicii Moldova", a declarat Cristina Ţurcanu, reprezentantul Consiliului raional Drochia.

De Înălţarea Domnului, sunt împărţite pomeni pentru cei morţi. Se spune că pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până la Ispas.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , Drochia , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
2318 locuitori

Vădeni este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vădeni și Dumbrăveni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2318 oameni. Satul Vădeni a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.