|
Tragedia de la Căușeni: Ministrul de Interne prezintă cronologia evenimentelor
Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a făcut publice detalii cu privire la incidentul tragic de la Căușeni, unde două persoane au fost găsite fără suflare în automobilul rămas blocat în nămeți, transmite Noi.md.
Tragedia s-a produs în apropierea satului Florica, raionul Căușeni, pe 26 noiembrie. Ministrul de Interne a precizat că pe marginea acestui caz, poliția a deschis anchetă de serviciu pentru a stabili lacunele existente în procesul de intervenție, iar Procuratura a intentat un dosar penal.
Întrebat cine se face vinovat de această tragedie, Adrian Efros a precizat că: “la moment nu putem să ne expunem cine este vinovat”.
Ministrul a relatat în detalii șirul evenimentelor care a dus la producerea tragicului incident. El a precizat că cele două persoane blocate în automobil, precum și rudele acestora au contactat în repetate rînduri Serviciul 112 pe parcursul zilei de 26 noiembrie, pentru a solicita ajutor, însă din cauza stratului mare de zăpadă, salvatorii nu au putut ajunge la destinație. De asemenea, din discuțiile purtate cu operatorii 112, reiese că cuplul blocat ar fi avut posibilitatea să părăsească automobilul de sine stătător.
„Aproximativ la orele 12:00, automobilul se împotmolește între satele Florica și Coșcalia. În jurul orelor 14.20 o rudă a șoferului și alte două persoane merg pe jos la automobilul blocat și stabilesc că nu vor putea scoate mașina cu forțele proprii. Șoferului i s-a propus să meargă cu ei în sat, însă șoferul a spus că a chemat deja un mijloc de tractare, un tractor din satul Coșcalia, și la scurt timp va fi tractat și va putea continua deplasarea”
14:58 - A fost făcut primul apel al șoferului la 112 în care anunță că este împotmolit și Operatorul 112 i-a transmis numărul de contact al responsabililor de la SA Drumuri.
15:37 - Șoferul sună o rudă și roagă să-i aducă haine groase. Ruda a mers cu calul pînă la mașină și i-a adus haine. Șoferul și pasagerul au încercat să meargă în sat, dar pasagerului i s-a făcut rău și s-au întors în mașină și să aștepte evacuare.
16:48 - Echipa de intervenție din cadrul IGSU Căinari pleacă pentru intervenție spre Coșcalia în vederea deblocării drumului principal de acces la sat, blocate mai multe mașini, un microbuz cu pasageri și trei camioane.
16:56 - Al doilea apel la 112, în care șoferul informează că în mașină intră gaze de eșapament. Operatorul 112 anunță că echipele încearcă să ajungă, a întrebat dacă au nevoie de ambulanță, la care șoferul a răspuns că nu au nevoie. Operatorul 112 a recomandat solicitantului dacă are posibilitatea să iasă la traseu să o facă. S-a raportat că zăpadă este de 1,5 - 2 metri.
17:17 - Echipa IGSU informează că stratul de zăpadă e mare și va dura deblocarea.
17:54 - Dispeceratul IGSU primește de la Serviciul 112 informația despre automobilul împotmolit, sarcina fiind data echipei de la Căinari.
18:19 - Ginerele șoferului a apelat la Serviciul 112 informînd despre situația creată.
17:41 - Al treilea apel al 112 de către șofer care anunță că soției i s-a făcut rău și că are nevoie de ambulanță. Apelantul a anunțat că a încercat să se deplaseze de sine stătător spre localitate, dar s-a întors înapoi în mașină din cauza stări soției.
17:49 - Al patrulea apel către 112, șoferul a solicitat să fie evacuat. Zăpada a ajuns la nivelul acoperișului, el a anunțat că poate deschide doar o ușă", a relatat Efros.
Ministrul de Interne a mai precizat că salvatorii au ajuns la mașina blocată în nămeți a doua zi, pe 27 noiembrie, la ora 8 dimineața.
Solicitat să dea o apreciere modului în care au gestionat această situație de criză angajații 112, Adrian Efros a precizat ancheta va stabili dacă au fost respectate protocoalele de intervenție.
"Nu mă pot expune cine este vinovat, Procuratura se va expune. În cadrul anchetei se va stabili dacă răspunsul dat de dispecerat în acest caz corespunde protocoalelor. Cert este că 112 va trece în subordinea Ministerului Afacerilor Interne de la cel al Economiei. Vom schimba protocoalele pentru a avea o interoperabilitate clară să știm cine și ce execută", a spus Efros.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Дети и старики всегда помогут в трудную минуту...
- Чистка сосудов: рецепт отвара из семян льна
- Одно яблоко в день избавляет от лишних калорий
- Осенние и Зимние Цветочные Шедевры от XOstudio FLOWERS: Подарите Магию Праздников! ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
- О трудовой жизни в родовом поместье (+Фото)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1525
- Populaţia:
- 4184
Căinari este un oraş în raionul Căuşeni, Republica Moldova. Amplasat în partea centrală a republicii, oraşul Căinari este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău, fiind un nod feroviar al Căilor Ferate din Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 4184 oameni. Prima atestare documentară a satului Căinari, datează din anul 1525. Legenda susţine că localitatea a fost întemeiată în apropierea unui mare izvor, deoarece denumirea ei a însemnat la tătarii din Bugeac „izvor mare, clocotitor”.
Comments
(0)