|
Stația de epurare din Soroca: O bombă ecologică națională
Problema apelor uzate din municipiul Soroca, care persistă de mai bine de trei decenii, continuă să afecteze grav mediul înconjurător.
Primarul municipiului, Lilia Pilipețchi, a declarat în cadrul unui interviu acordat echipei Noi.md, care s-a deplasta la fața locului, că situația ar putea fi considerată o „bombă ecologică națională”, în contextul în care apele uzate se varsă direct în rîul Nistru, afectînd sănătatea locuitorilor și ecosistemul din regiune.
„Problema apelor uzate persistă în municipiul Soroca deja de 30 de ani. Este o problemă chiar veche, ar putea fi considerată o bombă ecologică la nivel național. S-a elaborat un studiu de pre-fezabilitate de către o companie din București, dar lucrurile s-au stopat. În anul 2022 a fost elaborat deja și studiul de fezabilitate, care s-a pus în aplicare timp de 9 luni,” a declarat Pilipețchi, atrăgînd atenția asupra faptului că eforturile pentru soluționarea acestei crize au fost amînate de prea multe ori.
Primarul a menționat că noua stație de epurare va fi construită între localitățile Țărăuți și Soroca, în apropierea zonei de odihnă. De asemenea, documentația tehnică a fost deja publicată, iar termenul de execuție al lucrărilor este clar stipulat în caietul de sarcini.
„A fost deja publicată procedura de licitație cu documentația tehnică pentru orice operator economic interesat de construcția stației de epurare, iar în caietul de sarcini este stipulat termenul de execuție a lucrărilor. Am avut patru ofertanți, s-au examinat toate punctele de prelucrare a apelor și sîntem în așteptarea concursului licitației,” a adăugat ea.
Primarul a reamintit că, în urmă cu 35 de ani, o stație de epurare funcționa pe partea opusă a rîului Nistru, dar aceasta s-a degradat, iar acum „toate apele uzate se varsă în rîul Nistru”. Cu toate acestea, există speranțe ca situația să fie remediată în următorii ani.
„Sîntem cu mare speranță că lucrurile se vor rezolva. Lucrurile bune se întîmplă, și am rămas cu convingerea că acest proiect național va fi finalizat în 15-31 de luni. Implementarea stației de epurare în municipiul Soroca va costa aproximativ 9,9 milioane de euro. Primăriile nu au puterea financiară de a implementa astfel de proiecte. Atunci cînd există o colaborare pașnică și cînd factorul uman este implicat, lucrurile bune se întîmplă,” a conchis Pilipețchi.
Nicolae Pascaru, Vicepreședintele Fundației „EcoDava”, a subliniat și el dificultățile întîmpinate de proiectul stației de epurare din Soroca, precizînd că acesta face parte dintr-o strategie națională de mulți ani, dar fără rezultate concrete pînă în prezent.
„Aflăm că stația de epurare din Soroca, care de mai mulți ani face parte dintr-un proiect de strategie națională, încă întîmpină unele impedimente. Acum aflăm că Guvernul este implicat în soluționarea acestei probleme. Ni se promite darea în exploatare în 2027, iar problema va fi rezolvată,” a declarat Pascaru.
Cu toate acestea, el a menționat că, deocamdată, nu se observă mari schimbări, iar apele uzate din Soroca continuă să curgă în Nistru, afectînd direct calitatea apei utilizate de unii cetățeni. „La moment vedem că totuși nu sînt mari schimbări și toate aceste ape reziduale din Soroca curg în Nistru, iar o mare parte din ele este folosită ca apă potabilă de locuitorii din Chișinău și din alte localități,” a subliniat Pascaru.
El a atras atenția asupra necesității unei implicări mai active din partea autorităților în rezolvarea acestei probleme.
„Este bine că Guvernul și Ministerul Mediului se implică mai activ în rezolvarea acestor probleme. Este necesară și implicarea administrației publice locale și raionale – consiliile, pentru că problemele sînt multe și simple. Vedem că administrația publică locală este mai puțin implicată, însă cerem și vom insista ca direcțiile de mediu din raioane să se implice mai activ.”
Pascaru a subliniat că ecologia ar trebui să fie o prioritate națională, avînd în vedere aspirațiile europene ale Republicii Moldova. „Republica Moldova se vede ca o țară europeană, o țară curată, unde ecologia este o prioritate. De aceea, toți trebuie să ne implicăm în rezolvarea acestor proiecte. Proiectele ecologice – o pădure curată, solul curat, apa curată – reprezintă viitorul națiunii noastre moldovenești, și este important să ne implicăm în rezolvarea acestor probleme.”
Problema apelor uzate din Soroca nu este una nouă. În urmă cu patru ani, membrii fundației „Ecodava” au tras un semnal de alarmă după ce au constatat, în timpul unei expediții pe rîul Nistru, că apa acestuia avea o culoare gălbuie-cenușie și un miros neplăcut. De-a lungul timpului, mai multe zone de-a lungul Nistrului, inclusiv Soroca, Rezina și Dubăsari, au fost afectate de deversările de ape reziduale, care au dus la degradarea ecosistemului și la scăderea populației de pești.
În 2022 autoritățile au anunțat că și-au propus să construiască o stație de epurare în municipiul Soroca, iar în acest sens au fost identificate resurse financiare, urmînd să fie realizat și proiectul tehnic în anul 2023.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1817
- Populația:
- 2171 locuitori
Zîmbreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zîmbreni și Găureni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Ialoveni și la 30 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2171 de oameni. Satul Zîmbreni a fost menționat documentar în anul 1817.
Comments
(0)