|
A fost odată un artist (Foto, Video)
La Casa de Cultura din satul Zăicani, raionul Rîșcani, a fost organizată o serată de comemorare a cunoscutului actor de teatru şi cinema Vasile Tabîrță, în cadrul căreia a fost marcată și cea de-a 30-a aniversare a filmului „Tunul de lemn" cu participarea actorului.
La eveniment au fost prezenți oaspeți din toată republica, reprezentanți ai primărilor raionale etc., reprezentanți ai Uniunii Cineaștilor, colegi de-ai lui Vasile Tăbîrță care nu au putut să lipsească de la eveniment.
Serata de comemorare a regretatului actor, intitulată „A fost odată un artist", face parte din suita de manifestări consacrate aniversării a 30-a a filmului „Tunul de lemn". Printre cei prezenți s-a numărat și actrița Veronica Grigoraș, care a interpretat rolul Mariei, eroina principală a filmului. Actriței îi aparține și inițiativa organizării acestor evenimente.
Reamintim că, timp de 28 de ani (1970-1998), Vasile Tăbîrţă a jucat pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri" din Bălţi. Aici a interpretat peste 50 de roluri în spectacolele: „Dragoste din mai" de A. Marinat, „Oameni energici" de V. Sukșin, „Doi morţi vii", „Iorgu de la Sadagura" şi „Despot Vodă" de Vasile Alecsandri, „Osînda" de I. Puiu, „D-ale carnavalului" de I.L. Caragiale, „Frunza de la urmă" de A. Cibotaru, „Angajare de clovn" de Matei Vişniec etc.
Din 1998 a fost actor la Teatrul Municipal „Satiricus Ion Luca Caragiale" din Chișinău. Aici maestrul a interpretat roluri care l-au consacrat ca actor: rolul central în "SRL Moldovanul" de Nicolae Esinencu, Levi Matei în „Maestrul şi Margareta" de Mihail Bulgakov, părintele din „Jertfe patriotice" după I.L. Caragiale şi Vasile Alecsandri, Pampon în „D-ale carnavalului" de I.L. Caragiale.
Vasile Tăbîrţă s-a produs în mai multe filme, debutînd în anul 1976 pe marele ecran, în filmul lui Iacob Burghiu „Nu crede ţipătului păsării de noapte". Actorul a devenit celebru graţie rolului bătrînului din „Tunul de lemn" (1986), al ţăranului din „Cea mai bună dintre lumi sau o simplă zi de toamnă" (1990), al lui moş Ion în „Moş Ion în Cosmos" (1993). Actorul a interpretat roluri de neuitat în filmele „La porțile satanei" (1980); „Fii fericita, Iulia!" (1983); „Floare albastră" (1987); „Corbii prada n-o împart" (1988); „Văleu, Văleu, nu turna" (1991).
Vasile Tăbîrţă a făcut parte din trupa de actori ai Asociaţiei de Creaţie „Buciumul", din echipa de creaţie a emisiunii televizate „Peştișorul de aur". Maestrul s-a afirmat în calitate de regizor, autor de texte pentru cîntece de estradă şi scenarii cinematografice. A primit titlul de maestru în artă, fiind decorat în anul 1999 cu medalia „Meritul Civic".
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1905
- Populația:
- 204 locuitori
Clişcăuţi este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ. Satul Clişcăuţi se află într-o regiune de coline de cîmpie, la o distanţă de 18 km de oraşul Edineţ şi la 228 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 204 locuitori. Satul Clișcăuți a fost întemeiat în anul 1905.
Comments
(0)