26 june 2012, 12:13 Sculpture views 11153
26 june 2012, 12:13 Sculpture views 11153

Hînceşti - o nouă atracţie turistică?

Oraşul Hînceşti ar putea deveni un centru atractiv pentru turişti. Asta dacă se găsesc bani pentru restaurarea conacului negustorului Manuc Bey, edificat la începutul secolului 19, transmite trm.md.
Conacul a fost inclus în Patrimoniul național al țării, însă complexul continuă să se afle într-o stare deplorabilă. În prezent autoritățile locale elaborează un proiect de restaurare a monumentului.

Complexul include 9 edificii care urmează a fi renovate. Printre acestea: Conacul „Manuc-Bey" (edificiu cu 4 nivele), Clădirea Contesei, Castelul vînătoresc, Casa Vechilului, Turnul de pază, Biserica armenească, havuzul, grajdurile şi trecerile subterane care încep din apropierea Conacului şi se extind  sub tot oraşul Hînceşti.

În prezent sînt evaluate costrurile restaurării. 27 milioane de lei au fost deja alocate prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Un ajutor de 2 mln. 500 de mii de euro a promis și premierul Vlad Filat, care a vizitat recent Hînceștii.

Conacul de la Hîncești a fost cumpărat de către negustorul și diplomatul de origine armeană, Manuc Bey, de la principesa Dolgoruchi cu 300.000 de "lei-aur". La începutul secolului 19 acesta era considerat drept unul dintre cei mai bogați oameni din Europa. Se spune ca Manuc Bey și-ar fi ascuns averea în labirinturile subterane din Chișinău.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
575 locuitori

Crihana este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sirota, Crihana și Cucuruzenii de Sus. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 575 de oameni. Satul Crihana a fost menționat documentar în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.