18 june 2024, 18:00 views 788
Un document al Ministerului Educației ar putea lăsa liceul din satul Zăicani fără clasă de-a zecea. Elevii:
18 june 2024, 18:00 views 788

Un document al Ministerului Educației ar putea lăsa liceul din satul Zăicani fără clasă de-a zecea. Elevii: "Este a doua noastră casă și vrem să rămînem aici"

La Liceul Teoretic "Leonid Gherman" din satul Zăicani, raionul Rîșcani, în anul următor de studii 2024-2025 ar putea să nu mai existe clasă de-a zecea. Și asta pentru că, potrivit Metodologiei de admitere a elevilor în învățămîntul liceal, aprobată în februarie curent de către Ministerul Educație și Cercetării, nu există numărul de suficient de copii pentru a forma două clase, așa cum prevede documentul. Profesorii, elevii și părinții acestora se arată indignați de situație și bat alarma, notează Noi.md.

Metodologia de admitere a elevilor în învățămîntul liceal conține la pct. 17 următoarea prevedere: "Liceele teoretice deschid clase liceale cu cel puțin două clase a X-a, cu un număr minim de 18 elevi per clasă".

Marina Rebeja, șefă interimară a Direcţiei Învățămînt, Tineret şi Sport Rîșcani, a precizat că liceul din Zăicani a anunțat pentru anul de studii 2024-2025 admiterea pentru doar 20 de locuri, la o singură clasă cu profil uman. Or, acest număr este mai mic decît necesarul de 36 de elevi pentru două clase. Cu toate acestea, în cazul instituției de învățămînt ar putea fi aplicată o excepție și admiterea pentru clasa a X-a ar putea fi permisă, dacă liceul întrunește un set de condiții.

Soarta unor copii ar depinde de o excepție...

"Excepția prevede admiterea într-o singură clasă, se înaintează un plan de admitere, în care este stipulat numărul de elevi per clasă, numărul de elevi, care deja au absolvit și au susținut BAC-ul, nota medie de la BAC. Se ține cont și de calificarea cadrelor didactice: la acest liceu sînt cadre didactice, care predau în ciclul liceal, cu gradul doi și doar două cadre didactice cu gradul întîi.

Se mai ia în calcul și populația școlară existentă în comunitate. Liceul nu are elevi, care să vină din alte localități, nu are potențialul financiar să participe la mai multe proiecte, deoarece se ține cont și de numărul de elevi în instituția de învățămînt și de bugetul acesteia".

La rîndul său, Iurie Popovici, directorul liceului "Leonid Gherman" din Zăicani, spune că administrația instituției, profesorii, elevii și părinții au înaintat Direcției Învățămînt raionale un demers, în care cer soluționarea pozitivă a situației.

"Decizia o ia totuși Consiliul de Administrație a Direcției Învățămînt. Dacă ne vor permite, vom face, dacă nu ... Dar ne-am dori, pentru că sîntem o școală, care am fost întotdeauna la un nivel bine cotat. Conform metodologiei, dacă trei ani la rînd nu se face înmatriculare în clasa a X-a, atunci urmează să fie modificat statului instituției".

Demersul a fost recepționat de către autoritățile raionale și, potrivit Marinei Rebeja, în data de 19 iunie Consiliul de Administrație a Direcției Învățămînt Rîșcani se va întruni în ședință, unde va fi decisă soarta liceului.

În raionul Rîșcani, există 26 de instituții de învățămînt, dintre care 8 licee, inclusiv o Școală profesională și un Colegiu agroindustrial. În situația elevilor de la Zăicani mai sînt și copii din alte sate. Vladimir Mizdrenco, președintele raionului, spune că este foarte important ca atunci cînd se iau decizii și se elaborează documente la nivel de minister, totuși să se țină cont de faptul că dincolo de cifre și calcule la mijloc este vorba de oameni, de sate, de viețile lor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
3765 locuitori

Hîjdieni este un sat şi comună din raionul Glodeni. Hîjdieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Glodeni și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3765 de oameni. Satul Hîjdieni a fost atestat documentar în anul 1602.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.