14 august 2019, 14:45 You were writing views 5465
În Moldova, IPhone-urile costă mai mult decît mașinile?
14 august 2019, 14:45 You were writing views 5465

În Moldova, IPhone-urile costă mai mult decît mașinile?

Spre deosebire de mulți dintre bloggerii din nișaa finanțelor personale, nu consider că un lucru este rău doar pentru că este scump. Mi se pare perfect logic să îți cumperi un produs  scump, mai ales atunci când calitatea primează în detrimentul cantității.

În situația în care ți se pare că portofelul este puțin cam gol, dar îți dorești totuși acel produs scump, și dacă este cu adevărat important și urgent, atunci poți folosi serviciul de credit online în Moldova - Kreddy doar cu buletinul.

La urma urmei, eu sunt tipul care s-a săturat să aibă trei valize rupte într-o jumătate de an, așa că m-am decis să cheltui 7000 MDL pe o valiză de calitate, cu garanție de viață. Cheltuială nejustificată? Probabil, dar dacă valiza o să reziste aproape toată viață, s-ar putea să fiu pe plus din punct de vedere financiar.

iPhone-ul de la Apple este un telefon proiectat la standarde de calitate absolută - încântă atât la nivel de afișaj, care este de tip Retina​, cât și în ceea ce privește rezistența în timp, chiar și la utilizare intensă.

În situația în care bateria atașată la milimetru nu se arde, hard disk-ul nu rămâne fără spațiu și eviți căderile pe ciment, poți paria că Apple îți va forța nervii cu ultima lor actualizare pentru dispozitiv. În acest moment, telefonul tău va începe să se blocheze din senin și să funcționeze într-un ritm foarte încet, chiar în momentul în care ți s-a terminat perioada de garanție de 2 ani.

Cei de la Apple recunosc că nu te poți aștepta, în mod realist, ca telefoanele lor să dureze mai mult de 3 ani. Conform sondajului meu extrem de neștiințific, realizat printre membrii familiei și  prieteni, chiar și această valoare ar putea fi considerată mult prea ambițioasă.

Așadar, dacă noul iPhone X costă 17000 MDL și durează 2 ani, înseamnă că plătești 8500 MDL pe an pentru iPhone-ul tău. Nu este la fel de scump ca o mașină. Totuși, să ne gândim că majoritatea oamenilor nu cumpără o mașină nouă la fiecare doi ani. Dacă vrem să ne dăm seama cu adevărat dacă un telefon este mai scump decât o mașină, trebuie să calculăm costurile de deținere a Celor mai Recente și Grozave produse timp de 15 ani sau despre durata medie de viață a unui vehicul nou.

Deținerea unui iPhone te va costa 355,000 MDL pe 15 ani. Chiar dacă nu îți cumperi un Bentley, tot poți să-ți achiziționezi o mașină decentă cu aceste economii. Așa că, în situația în care îți faci un upgrade la un telefon dintr-o generație mai veche, tot o să și parte de senzații tari, exact ca și cum ai deține unul dintre cele mai Grozave telefoane din lume (care, apropo, sunt depășite la nivel de performanțe, după numai jumătate de an, când este lansat un nou model).

Bine, eu am luat în calcul un model de iPhone cu un preț rezonabil (dacă îi putem spune așa), fiindcă, modele precum XS Max cu 512 GB ajunge la prețuri de 29999 -31999 MDL. Iar la calculele făcute de mine și raportate la prețurile mașinilor rulate, îți poți lua lejer un Mercedes E Class (cu un preț de 152 457 MDL) dacă strângi banii pe care i-ai dat pe noile modele ce sunt lansate de Apple.

Oricum, raportat la numărul de mașini cumpărate în 2018 (aproximativ 6300 de autovehicule) și cel de telefoane Apple, cu siguranță că moldovenii sunt interesați de telefoane, mai degrabă decât de mașini. Iată că, dacă analizezi lucruri ceva mai aprofundat, se pare că, pe termen lung, un telefon iPhone chiar este mai scump decât o mașină. Cel puțin în Moldova!

 

Keywords:

telefon , automobil

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1676 locuitori

Tîrşiţei este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Flutura și Tîrşiţei. Localitatea se află la distanţa de 38 km de oraşul Teleneşti şi la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1676 de oameni. Satul Tîrșiței a fost menționat documentar în anul 1604 cu denumirea Tărceței.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.