09 february 2024, 16:30 You were writing views 18058
Simbolul moldovenesc tradițional de stat
09 february 2024, 16:30 You were writing views 18058

Simbolul moldovenesc tradițional de stat

Orice națiune are spațiul său simbolic, în care sînt prezente simbolurile sale naționale și istorice, ce provoacă mîndrie de țară, ce aduce aminte națiunii de istoria ei. Dacă acest spațiu este invadat de simbolurile altei națiuni, țara și poporul riscă să piară și să se destrame.

Republica Moldova este un stat moldovenesc suveran și independent, dar nu o provincie îndepărtată și înapoiată a cuiva. Iar moldovenii sînt o națiune ce formează statul (în baza simbolurilor etnice de identitate moldovenești, a limbii moldovenești, a istoriei moldovenești).

De aceea, trebuie restabilit simbolul moldovenesc tradițional de stat – stema istorică a Moldovei – capul de bour cu steaua între coarne, trandafirul și semiluna prin părți, care era pe drapelele moldovenești, ajunse la noi din negura vremurilor și care reflectă izvoarele istorice, tradițiile și continuitatea (succesiunea) Statului Moldova, poporului moldovenesc.

Poporul moldovesc speră și crede că va veni ziua că va veni ziua, cînd stema istorică moldovenească (capul de bour) – simbolul statului moldovenesc independent scăpînd de simbolul altui stat, ce indică statul provincialității 1918-1944. Doar după aceasta, compoziția stemei renăscute a Moldovei ne va aduce la formarea drapelului Moldovei. Și deasupra Moldovei noastre se va înălța drapelul moldovenesc cu cap de bour!

Keywords:

simbol , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
328 locuitori

Palanca este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Holoşniţa Nouă, Palanca și Şalvirii Noi. Satul Palanca se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 176 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 328 de oameni. Prima atestare documentară a satului Palanca datează din anul 1923.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.