Go to section: Folk crafts
09 december 2011, 16:31 Folk crafts views 12911
09 december 2011, 16:31 Folk crafts views 12911

Meşterii olari din Moldova şi România şi-au expus lucrările la tîrgul din Iurceni

Ulcioare, oale, farfurii, clopoţei, medalioane confecţionate de cei mai iscusiţi meşteşugari din Republica Moldova, dar şi din România, au fost expuse în cadrul Bîlciului Republican al Olarilor „Iurceni-2011”, ediţia XXIII. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat ceramişti şi olari din raioanele Edineţ, Călăraşi, Nisporeni, Cantemir, Drochia, Ungheni, oraşele Chișinău şi Bălţi. De asemenea, în ediţia din anul acesta au participat şi meşteri ceramişti din Galaţi, Botoşani şi Iaşi (România). În cadrul tîrgului, vizitatorii au participat la o frumoasă şi autentică sărbătoare folclorică cu un program vast, cu participarea fanfarei „Vasile Amarfii”, a formaţiilor folclorice „Dor nisporenean”, „Tezaur”, „Moştenitorii”, precum şi a unor interpreţi de muzică uşoară din R. Moldova. Atracţia tîrgului a fost standul unde se modelau vasele. Vizitatorii au putut aprecia abilităţile meşteşugarilor de modelare a vaselor la roata olarului şi de modelare liberă. Cele mai solicitate obiecte s-au dovedit a fi oalele pentru sarmale.

Tîrgul a avut drept scop trecerea în revistă a creaţiei celor mai buni meşteri olari, stimularea activităţii lor economice, popularizarea olăritului şi continuarea tradiţiilor artistice ale acestui străvechi meşteşug. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, Consiliul raional Nisporeni, Uniunea Meşterilor Populari din Moldova, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Imaterial şi Primăria comunei Iurceni.


Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1945
Populația:
179 locuitori

Rubleniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Rubleniţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Soroca și la 168 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 179 de oameni. Satul Rubleniţa Nouă a fost înființat în anul 1945.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.