Go to section: Fine art
16 april 2021, 16:00 Fine art views 6903
O expoziție a pictoriței Galina Vieru dedicată medicilor a fost deschisă la un spital din Chișinău
16 april 2021, 16:00 Fine art views 6903

O expoziție a pictoriței Galina Vieru dedicată medicilor a fost deschisă la un spital din Chișinău

La Spitalul Clinic Republican din capitală a fost deschisă ieri expoziția personală de pictură cu genericul "Lumea din halatul alb" a artistului plastic Galina Vieru, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 20 de lucrări, cu tematici diferite dar din același context: arhitectura verniculară, naturi statice cu ie, compoziții figurative, toate acestea avînd în comun elemente din ornamentul, cromatica și peisajul tradițional.

Solicitată de agenție, Galina Vieru a menționat că ideea de a aduce un omagiu prin pictură medicilor, o purta de mult în sinea sa, deoarece mama ei a făcut multe tratamente în acest spital și tot aici s-a despărțit de viață.

"Medicii au fost foarte atenți și grijulii cu ea, fiind în reanimare au făcut tot posibilul și imposibilul ca să-i prelungească existența. Invitația pentru a expune anume în această instituție a venit din partea medicului Vera Sali, persoana care întotdeauna aduce frumosul și lumina în incinta spitalului. Ziua deschiderii vernisajului a coincis cu Ziua Mondială a Artei, ceea ce este o dovadă în plus că în aceste vremuri grele arta ne poate vindeca sufletul. Pandemia ne-a obosit, ne-a speriat, ne-a rărit, dar cel mai mult au de suferit medicii. Ei duc cea mai mare povară, fiind suprasolicitați, fiind lipsiți de timpul liber și plăcerea de a savura o carte, un spectacol, o pictură", a subliniat Galina Vieru.

Potrivit artistei, gestul de a aduce creația acasă la medici, o face să creadă că cel mai bun medicament rămîne a fi, totuși, Arta. "Dincolo de realitatea crudă, de barierele vieții, de victorii și înfrîngeri, fiecare doctor are un izvor al tămăduirii interioare, în care noi, artiștii, trebuie să turnăm zilnic apă, pentru a-i ajuta. Expoziția povestește despre tot ce a rămas aici, acasă. Despre valorile ce ne reprezintă, despre identitatea noastră națională, despre dorul de satul natal și țara unde au rămas copilăriile noastre. Sper mult ca acest vernisaj să aprindă lumina în inimile neobosiților medici, să dăruie căldură și culoare, să deschidă ferestre spre frumos, să aline dureri sufletești, sau pur și simplu să bucure", a mai spus pictorița.

În context, șeful secției Neurochirurgie, Eduard Eftodi a afirmat că expoziția "Lumea din halatul alb" este foarte frumoasă și relevantă. "Aceasta este ca o poezie în care fiecare vede ceea ce simte. Este ca o terapie pentru colaboratorii instituției noastre", a constatat Eduard Eftodi.

Galina Vieru s-a născut în 1983 în satul Puțintei, raionul Orhei. A absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă" din Chișinău (2000-2005). A urmat studii de masterat la aceeași instituție (2005-2006). În 2000-2007 este profesoară de educație plastică la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" din Chișinău, precum și la Școala profesională „Univers Moldova", unde a predat designul. În perioada 2007-2013 a fost lector la Universitatea „Perspectiva INT", Catedra design vestimentar. Între 2012-2014, Galina Vieru a avut expoziții personale la Biblioteca Națională a R. Moldova, Sala cu Orgă, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu", Consulatul României la Chișinău, Sala Palatului din București ș.a. În 2014 a editat culegerea de versuri „Miercurea toamnei".

Expoziția va fi deschisă pînă la Sfintele Sărbători de Paști.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

expoziție , spital , medic

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1221 locuitori

Camenca este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brînzeni, Buteşti, Moleşti, și Camenca. Localitatea se afla la distanţa de 15 km de orașul Glodeni şi la 190 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1221 de oameni. Satul Camenca a fost menționat documentar în anul 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.