Mergi spre compartimentul: Artele plastice
16 aprilie 2021, 16:00 Artele plastice views 6905
O expoziție a pictoriței Galina Vieru dedicată medicilor a fost deschisă la un spital din Chișinău
16 aprilie 2021, 16:00 Artele plastice views 6905

O expoziție a pictoriței Galina Vieru dedicată medicilor a fost deschisă la un spital din Chișinău

La Spitalul Clinic Republican din capitală a fost deschisă ieri expoziția personală de pictură cu genericul "Lumea din halatul alb" a artistului plastic Galina Vieru, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 20 de lucrări, cu tematici diferite dar din același context: arhitectura verniculară, naturi statice cu ie, compoziții figurative, toate acestea avînd în comun elemente din ornamentul, cromatica și peisajul tradițional.

Solicitată de agenție, Galina Vieru a menționat că ideea de a aduce un omagiu prin pictură medicilor, o purta de mult în sinea sa, deoarece mama ei a făcut multe tratamente în acest spital și tot aici s-a despărțit de viață.

"Medicii au fost foarte atenți și grijulii cu ea, fiind în reanimare au făcut tot posibilul și imposibilul ca să-i prelungească existența. Invitația pentru a expune anume în această instituție a venit din partea medicului Vera Sali, persoana care întotdeauna aduce frumosul și lumina în incinta spitalului. Ziua deschiderii vernisajului a coincis cu Ziua Mondială a Artei, ceea ce este o dovadă în plus că în aceste vremuri grele arta ne poate vindeca sufletul. Pandemia ne-a obosit, ne-a speriat, ne-a rărit, dar cel mai mult au de suferit medicii. Ei duc cea mai mare povară, fiind suprasolicitați, fiind lipsiți de timpul liber și plăcerea de a savura o carte, un spectacol, o pictură", a subliniat Galina Vieru.

Potrivit artistei, gestul de a aduce creația acasă la medici, o face să creadă că cel mai bun medicament rămîne a fi, totuși, Arta. "Dincolo de realitatea crudă, de barierele vieții, de victorii și înfrîngeri, fiecare doctor are un izvor al tămăduirii interioare, în care noi, artiștii, trebuie să turnăm zilnic apă, pentru a-i ajuta. Expoziția povestește despre tot ce a rămas aici, acasă. Despre valorile ce ne reprezintă, despre identitatea noastră națională, despre dorul de satul natal și țara unde au rămas copilăriile noastre. Sper mult ca acest vernisaj să aprindă lumina în inimile neobosiților medici, să dăruie căldură și culoare, să deschidă ferestre spre frumos, să aline dureri sufletești, sau pur și simplu să bucure", a mai spus pictorița.

În context, șeful secției Neurochirurgie, Eduard Eftodi a afirmat că expoziția "Lumea din halatul alb" este foarte frumoasă și relevantă. "Aceasta este ca o poezie în care fiecare vede ceea ce simte. Este ca o terapie pentru colaboratorii instituției noastre", a constatat Eduard Eftodi.

Galina Vieru s-a născut în 1983 în satul Puțintei, raionul Orhei. A absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă" din Chișinău (2000-2005). A urmat studii de masterat la aceeași instituție (2005-2006). În 2000-2007 este profesoară de educație plastică la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" din Chișinău, precum și la Școala profesională „Univers Moldova", unde a predat designul. În perioada 2007-2013 a fost lector la Universitatea „Perspectiva INT", Catedra design vestimentar. Între 2012-2014, Galina Vieru a avut expoziții personale la Biblioteca Națională a R. Moldova, Sala cu Orgă, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu", Consulatul României la Chișinău, Sala Palatului din București ș.a. În 2014 a editat culegerea de versuri „Miercurea toamnei".

Expoziția va fi deschisă pînă la Sfintele Sărbători de Paști.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

expoziție , spital , medic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
0 locuitori

Crasnaia Besarabia este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 87 km de Chișinău. Satul Crasnaia Besarabia este în prezent o localitate depopulată. Satul Crasnaia Besarabia a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.