Go to section: Architecture
18 may 2015, 10:20 Architecture views 13320
18 may 2015, 10:20 Architecture views 13320

Frescele unice ale mănăstirilor din Bucovina. Misterul culorilor imposibil de reprodus


Foto: stirileprotv.ro

Zeci de autocare opresc zilnic la porțile mănăstirilor din Bucovina, turiștii din întreaga lume venind să admire frescele exterioare, de o frumusețe rară, care au rezistat sute de ani, în ciuda capriciilor vremii.

Aceste picturi ascund secrete vechi, pe care nimeni nu a reușit pînă acum să le descifreze.

Așa cum oricine a auzit probabil de celebrul “albastru de Voroneț”, există și alte mănăstiri bucovinene unice prin culorile deosebite ale frescelor: “verdele de la Arbore” și “roșul de la Humor”.

Deosebit de rezistente în fața capriciilor vremii și foarte apropiate de nuanțele naturale, aceste culori sînt un adevărat mister chiar și acum pentru istoricii care ar dori să afle rețeta lor secretă, pentru a putea restaura cît mai bine picturile.

Potrivit unei cronici de pe vremea lui Ștefan cel Mare, zugravii din această zonă primeau cantități uriașe de țuică de prune.

Băutura nu era însă numai pentru deliciul muncitorilor, ci era folosită și la realizarea culorilor. Specialiștii au confirmat, prin teste de laborator, prezența acestei băuturi în pigmenți, scrie Descopera.ro.

La baza “albastrului de Voroneț” stă azuritul, o piatră albastră care se găsește în China, Africa și Franța, prin urmare obținerea acesteia era foarte costisitoare.

Azuritul a fost apoi măcinat fin și amestecat cu o substanță organică necunoscută, care asigură rezistența îndelungată a frescelor exterioare.

Un alt mister al mănăstirilor bucovinene ține de modul în care sînt redate personajele biblice: toate sînt îmbrăcate în haine specifice portului local și au îndeletniciri tradiționale. Spre exemplu, la Arbore, îi vedem pe Adam arînd cu plugul și pe Eva torcînd din fus.

La Voroneț, apar infățișate și cele 12 zodii, desenate pe un pergament ținut în mîini de îngeri. Este greu de înțeles de ce au fost trecute aici semnele astrologice, din moment ce această practică a fost dintotdeauna condamnată de Biserica.

Tot aici pot fi văzute semne care seamănă cu hexagramă și cu o reprezentare grafică a formei atomului.

La Sucevița, dincolo de farmecul culorii verde, imposibil de reprodus în prezent, turiștii se pot delecta admirînd portretele unor învățați din Grecia antică: Sofocle, Aristotel, Platon și Pitagora.

Nimeni nu a aflat încă de ce au fost pictați aici acești erudiți care au aparținut unei religii păgîne, condamnate și uitate după apariția creștinismului.

Șapte biserici pictate din Bucovina sînt trecute pe lista patrimoniului cultural al UNESCO, începînd cu anul 1993: Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Sucevița, Voroneț.

 


 

Sursa: stirileprotv.ro

Keywords:

manastire , Arhitectura , Romania

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1426
Populația:
3350 locuitori

Boldureşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Boldureşti, Chilişoaia și Băcşeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3350 de oameni. Satul Boldurești a fost menționat documentar în anul 1426.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.