|
Cum agenții economici ar putea beneficia de potențialul monumentelor istorice
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Consiliul național al monumentelor istorice din Republica Moldova, în colaborare cu Casa de Producție „Symbol Media”, au realizat trei filmulețe de sensibilizare, prin care cheamă agenții economici să valorifice monumentele de arhitectură.
Spoturile, anunțate în cadrul unei conferințe de presă, prezintă complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineț, Conacul Stroiescu din Brînzeni, același raion și Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni, transmite bani.md.
„Pe parcursul realizării acestor filmulețe, ne-am străduit permanent să spunem oamenilor de afaceri, oamenilor care țin la acest plai, că legislația în vigoare permite, e cu brațele deschise pentru a valorifica acest patrimoniu cultural. O să vedeți, două conace, un complex spitalicesc, ele așteaptă oamenii de afaceri, noi putem să le utilizăm astăzi, să ne folosim de ele. Din păcate, nu se face lucrul acesta. Dar atît timp cît va fi o astfel de atitudine, nu știu dacă chiar merită să fim moștenitorii acestor lucruri frumoase pe care le-au lăsat moștenire predecesorii noștri”, a regretat Leonid Smolnițchi, specialist principal la AIRM.Ion Ștefăniță, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a menționat că e nevoie de o mai bună conștientizare a valorii patrimoniului moștenit – ca valoare istorică, identitară, dar și ca valoare economică
„Unii agenți economici pot fi interesați pentru anumite business-planuri în care să se dezvolte, să creeze locuri de muncă, să dea funcționalitate acestor obiective care astăzi sînt abandonate”, a punctat Ion Ștefăniță.
Sergiu Chiriac, membru al Uniunii Arhitecților din Moldova și al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, a remarcat că nu este suficient să restaurezi un obiectiv. Se cer investiții continue, întreținere, pentru că timpul își pune amprenta și, în 2-5 ani, imobilul degradează. Ajunge cum era sau chiar poate și mai rău. Trebuie luată în calcul permanent și continuitatea valorificării acestuia.
Complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineț, Conacul Stroiescu din Brînzeni, același raion și Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni sînt obiective cu încărcătură istorică de categorie națională. La momentul actual, acestea se află în stare avansată de degradare.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1715
- Populația:
- 888 locuitori
Grinăuţi-Moldova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grinăuţi-Moldova, Grinăuţi-Raia și Rediul Mare. Satul Grinăuți-Moldova se află la o distanță de 18 km de orașul Ocnița și la 205 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 888 de oameni. Satul Grinăuți-Moldova a fost menționat documentar în anul 1715.
Comments
(0)