Ctitoria lui Vasile Lupu a luat Premiul Uniunii Europene pentru patrimoniu
În fiecare an, Europa Nostra şi Uniunea Europeană recompensează cele mai importante realizări în domeniul patrimoniului cultural. Prin intermediul Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural sînt sărbătorite excelenţa şi dăruirea arhitecţilor, meseriaşilor, voluntarilor, şcolilor, comunităţilor locale, proprietarilor de patrimoniu şi mediei. Aceştia, prin puterea exemplului, stimulează creativitatea şi inovarea, potrivit site-ului europanostra.org.
În 2012, Mănăstirea Golia din Iaşi, ctitoria domnitorului Moldovei Vasile Lupu, s-a numărat printre laureaţii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural (Premiul Europa Nostra).
Mănăstirea Golia din Iaşi a fost premiată la categoria conservare. Potrivit juriului, restaurarea monumentului a contribuit la dezvoltarea zonei în care se află din punct de vedere educaţional, cultural şi turistic. În acelaşi timp, viaţa celor care trăiesc în mănăstire continuă după acelaşi ritm şi aceleaşi reguli, fiind un exemplu de program de dezvoltare strategică sustenabilă. Mănăstirea a fost construită de Vasile Lupu şi soţia sa, Ecaterina Cercheza, între anii 1650 şi 1652. O combinaţie de influenţe ruseşti şi orientale, mănăstirea are la exterior elementе vestice, marcate de barocul italian, fiind un ansamblu arhitectural unic în pesajul european.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1781
- Populația:
- 1297 locuitori
Mocra este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Din componenţa comunei fac parte localităţile Şevcenco, Basarabca, Zaporojeţ și Mocra. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Mocra alcătuia 1297 de oameni în anul 2011. Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.
Comments
(0)