O capodoperă a arhitecturii la Bălţi
Oraşul Bălţi dispune de un bogat patrimoniu cultural şi istoric. O adevărată capodoperă a arhitecturii este Catedrala ”Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, construcţia căreia a fost iniţiată de episcopul de Hotin cu reşedinţa la Bălţi, Visarion Puiu, după proiectul arhitectului A. Gabrielescu, care a îmbinat reuşit arhitectura tradiţională cu plan triconc şi elementele constructive şi decorative ale stilului neobizantin.
Construcţia catedralei a durat un deceniu (1924-1934), picturile interioare şi exterioare au fost executate de renumiţi pictori italieni, unguri, români, ruşi, sculpturile din piatră au împodobit coloanele catedralei. Gardul şi porţile au fost executate manual de fierarii din Cernăuţi. Turla principală a bisericii s-a înalţat la 46 metri în armonie şi proporţie echilibrată cu restul catedralei. În interiorul catedralei, impresionantă prin dimensiunile sale, pot asista la slujbe peste 1000 de credincioşi.
În faţa bisericii pe axa ei principală s-a amplasat un baptisteriu al cărui arhitect a fost V. Voiţehovschi. Sculpturile în piatră împodobesc coloanele baptisteriului.
Soarta catedralei sfinţite cu mult fast în anul 1935 a fost tragică. În anul 1961 locaşul a fost închis, în incinta sa fiind amplasat Muzeul ţinutului natal. În această perioadă catedrala a suferit deteriorări serioase frescele fiind acoperite cu var, au fost pierdute icoane, cărţi bisericeşti preţioase etc. La începutul anilor `90 catedrala a fost restaurată şi redată bisericii ortodoxe.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1657
- Populația:
- 50100 locuitori
Rîbnița este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Orașul este situat la o distanță de 130 km de Chișinău. Populaţia orașului Rîbnița constituia 50 100 oameni în anul 2010. Localitatea Rîbnița a fost menționată documentar în anul 1657.
Comments
(0)