Go to section: Architecture
01 august 2017, 13:30 Architecture views 27806
01 august 2017, 13:30 Architecture views 27806

O capodoperă a arhitecturii la Bălţi

Oraşul Bălţi dispune de un bogat patrimoniu cultural şi istoric. O adevărată capodoperă a arhitecturii este Catedrala ”Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, construcţia căreia a fost iniţiată de episcopul de Hotin cu reşedinţa la Bălţi, Visarion Puiu, după proiectul arhitectului A. Gabrielescu, care a îmbinat reuşit arhitectura tradiţională cu plan triconc şi elementele constructive şi decorative ale stilului neobizantin.

Construcţia catedralei a durat un deceniu (1924-1934), picturile interioare şi exterioare au fost executate de renumiţi pictori italieni, unguri, români, ruşi, sculpturile din piatră au împodobit coloanele catedralei. Gardul şi porţile au fost executate manual de fierarii din Cernăuţi. Turla principală a bisericii s-a înalţat la 46 metri în armonie şi proporţie echilibrată cu restul catedralei. În interiorul catedralei, impresionantă prin dimensiunile sale, pot asista la slujbe peste 1000 de credincioşi.

În faţa bisericii pe axa ei principală s-a amplasat un baptisteriu al cărui arhitect a fost V. Voiţehovschi. Sculpturile în piatră împodobesc coloanele baptisteriului.

Soarta catedralei sfinţite cu mult fast în anul 1935 a fost tragică. În anul 1961 locaşul a fost închis, în incinta sa fiind amplasat Muzeul ţinutului natal. În această perioadă catedrala a suferit deteriorări serioase frescele fiind acoperite cu var, au fost pierdute icoane, cărţi bisericeşti preţioase etc. La începutul anilor `90 catedrala a fost restaurată şi redată bisericii ortodoxe.

Keywords:

biserica , localitati , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
306 locuitori

Hagichioi este un sat din cadrul comunei Albota de Jos, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Taraclia și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 306 oameni. Satul Hagichioi a fost menționat documentar în anul 1803.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.