31 march 2023, 13:29 views 34344
Materiale din compartiment: All news |

Rîbnița, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1657
Populația:
50100 locuitori

Rîbnița este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Orașul este situat la o distanță de 130 km de Chișinău. Localitatea Rîbnița a fost menționată documentar în anul 1657.

[top]Populația

Populaţia orașului Rîbnița constituia 50 100 oameni în anul 2010.

[top]Istoria localitații

Primele informatii despre o localitate pe teritoriul Rîbniței datează din anul 1657 în lucrarea călătorului turc Evlia Celebi, care a călătorit prin Moldova și ținuturile învecinate în anii 1656-1657. Rîbnița apare și ca o așezare pe o hartă a Marelui Ducat al Lituaniei și a Regatului Poloniei. Există mai multe ipoteze cu privire la originea numelui orașului. Denumirea ar proveni de la rîul Rîbaneț - un afluent al Nistrului pe care este amplasat orașul. În 1793, ca urmare a împărțirii Regatului Polonez Rîbnița intră în componența în componența Imperiului Rus. Pînă în 1917 localitatea s-a aflat în componența guberniei Podolia. În 1808 localitatea număra 201 gospodării, avea biserică ortodoxă (din 1680) și una catolică. În 1871 a fost deschisă prima școală, iar șase ani mai tîrziu și-a deschis ușile școala pentru fete. În 1892 a fost construită linia de cale ferată Slobodca – Bălți, care trecea prin Rîbnița, ceea ce a contribuit la dezvoltgarea localității. În 1924 Rîbnița capătă statut de orășel și centru raional în cadrul Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești, în 1938 i se acordă statut de oraș. În prezent Rîbnița este un centru indistrial. Funcționează Uzina de zahăr, Uzina metalurgică, Uzina de ciment, Uzina de pompe. În 1990 a fost fondată catedrala Sf.Arhanghel Mihail, sfințită în 2006. În 2003 a fost sfințită biserică catolică Sf. Iosif.

[top]Sfera socială

În prezent la Rîbnița activează 16 grădinițe, 3 Centre de Dezvoltare pentru copii, 15 școli medii, inclusiv un liceu teoretic și un gimnaziu, un liceu de construcții, un colegiu politehnic, Centru de creație pentru copii și adolescenți, 17 federații sportive. Activează filiale ale Universității de Stat din Transnistria și a Institutului Politehnic de Nord-Vest, Academiei de Studii Economice și Drept din Moscova. Instituțiile culturale și educaționale: Palatul Culturii, centrul cultural și de agrement "Olympus", sistemul bibliotecar centralizat, Muzeul de Istorie , școli de muzică și de arte.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.
Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1741 locuitori

Rădeni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Rădeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Călărași și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1741 de oameni. Satul Rădeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.