07 august 2024, 14:30 Health views 20016
De ce sînt folositoare ouăle şi cartofii?
07 august 2024, 14:30 Health views 20016

De ce sînt folositoare ouăle şi cartofii?

Se spune că cartofii nu sînt deloc folositori – îngrașă, iar aceasta e rău pentru inima. Şi că ouăle nu trebuie consumate mai mult de două ori pe săptămînă – au mult colesterol.

Nocivitatea cartofilor, precum şi a ouălor, este exagerată. Într-adevăr, cartofii pot da rapid o senzație de sațietate. Oare aceasta înseamnă că sînt pea calorici şi ar trebui să fii precaut cu ei? Nu, nu înseamnă.

Consumînd cartofii ca garnitură la o bucată de carne grasă şi stropind abundent cu unt, noi transformăm produsul din folositor și puțin caloric în opusul său direct. Cartoful în sine nu provoacă obezitatea, dar în combinație cu carnea sau grăsimile este mai puțin folositor.

Cartofii sînt mai bogați în fibre decît bananele, conțin aceeași cantitate de potasiu, calorii într-o banană sînt mai multe, plusul fructului exotic - nu trebuie curăţat şi preparat. Dacă vom compara cartofii cu avocado, se poate observa că conțin mai multă vitamina C, iar preţul este mult mai mic. Cartofii conțin mult seleniu - mai mult decît ​​nucile. Şi, deşi faptul că seleniul (merită o discuţie separată), este implicat în generarea energiei în corpurile noastre, ne face mult mai rezistenți, întăreşte sistemul imunitar şi încetineşte îmbătrînirea este suficient pentru a face cartofii un oaspete frecvent la masa noastră.

Acum, despre ouă

Sînt dăunătoare? Crude, probabil (din cauza posibilităţii de infecții intestinale acute - Salmonella). Dar atunci cînd sînt fierte sau sub formă de omletă nu sînt dăunătoare. Ca şi în cazul cartofilor, despre utilitatea lor se poate vorbi mult timp. Astăzi foarte puţini oameni își amintesc despre aceasta. Dintr-un simplu motiv: spre deosebire de produsele la modă, pentru publicitate lor nu se irosesc milioane.

Nimeni nu ne spune de pe ecran, în mijlocul filmului preferat ca ouăle gătite sînt aproape complet asimilate, că albuşurile de ou sînt mai bune decît alte tipuri de proteine, ca valoare nutritivă, ele nu sînt inferioare cărnii de vită, iar după numărul de nutrienţi întrece multe dintre produsele intens promovate. Şi dacă vă plac ouăle prăjite dimineaţa, răsfăţaţi-vă cu placere, doar atunci cînd un medic, după un studiu serios a ajuns la concluzia că ouăle sînt cauza alergiei sau altei probleme, le puteți exclude din meniu. Şi cred că Chatter mânca ouă creşte nivelul de colesterol rau, nu este necesar.

Apropo, oul a intrat în duzina celor mai utile produse, care sporesc speranţa noastră de viaţă, lucrul cel mai important, căruia ar trebui să i se acorde atenţie.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1572
Populația:
2729 locuitori

Boşcana este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Boşcana şi Mărdăreuca. Satul este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Criuleni şi la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Boşcana constituie 2729 de oameni. Prima atestare documentară a satului Boşcana datează din 12 martie 1572.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.