13 january 2017, 13:00 Health views 15508
13 january 2017, 13:00 Health views 15508

Ce este memoria?


Foto: fluctuat.net 

În istoria omenirii au fost multe persoane remarcabile care au avut o memorie fenomenală. Comandantul de oști Alexandru Suvorov, regele persan, Cirus, Alexandru cel Mare şi Iulius Cezar cunoșteau numele tuturor soldaţilor săi - pînă la 30 de mii de oameni.

Academicianul A. Ioffe utiliza după memorie tabelul de logaritmi. Filosoful Seneca a avut capacitatea de a repeta după memorie pînă la 2 mii de cuvinte ... Științific vorbind, memoria este o funcţie a psihicului, care constă în stabilirea, menţinerea şi reproducerea ulterioară a informaţiei, experienţei, sentimentelor şi componentelor procedurale (aptitudini şi deprinderi).

Tipuri de memorie

Memoria auditivă fixează ceea ce auzim, vizuală - ceea ce vedem, tactilă – ceea ce atingem. Memoria emoţională fixează sentimentele și emoțiile.

Ce determină calitatea memoriei?

Calitatea memoriei şi durata vieții intelectuale depind de o alimentare sănătoasă. La fel ca întreg corpul, creierul este compus din elemente care se conțin în alimente.

Ce substanţe sînt necesare pentru celulele creierului pentru a menţine o memorie buna?
Acizi graşi nesaturaţi. Ei alcătuiesc o treime din creier. Ei îmbunătăţesc circulaţia sîngelui. Cele mai bune surse de grăsimi "bune" -  uleiurile de in, de măsline, soia, rapiță, floarea-soarelui, de arahide, specii marine de peşti.

Carbohidrații furnizează glucoză - "combustibil" pentru neuroni. Aşa-numiții carbohidrați "lenți" se găsesc în bucatele pe bază de cereale şi legume (cu excepţia morcovului și sfeclei).

Proteinele. Acestea conțin amino-acizi pe care corpul nostru nu le  sintetizează. Sursele lor principale - peştele, cerealele şi leguminoasele.

Vitaminele grupei B – lideri în alimentarea creierului și a sistemului nervos.

Vitamina E este necesară pentru energie şi, împreună cu vitamina A pentru a proteja celulele. Vitaminele joaca un rol major în procesul de memorare, şi ele sînt întotdeauna necesare. Se conțin în pîinea cu tărîțe, mazăre, nuci, hrișcă și alte cereale.

Minerale şi microelemente. Pentru memorie sînt importante fierul, magneziul, zincul pentru concentrarea atenţiei. Surse: merele verzi, ardeii dulci, stafidele, caisele uscate.

Greutatea creierului alcătuiește doar 2-3% din greutatea corporală, însă el consumă circa 20% a energiei obţinute din alimente.

Viteza activității creierului este stimulată de așa microelemente, cum ar fi potasiul şi calciul. În momentele cele mai intense din viață este indicat să includeți în alimentație brînză, roşii, prune și caise uscate.

Keywords:

alimentatie , corp , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
4996 locuitori

Coşniţa este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pohrebea și Coşniţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4996 de oameni. Satul Coşniţa a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.