13 ianuarie 2017, 13:00 Sănătate views 15802
13 ianuarie 2017, 13:00 Sănătate views 15802

Ce este memoria?


Foto: fluctuat.net 

În istoria omenirii au fost multe persoane remarcabile care au avut o memorie fenomenală. Comandantul de oști Alexandru Suvorov, regele persan, Cirus, Alexandru cel Mare şi Iulius Cezar cunoșteau numele tuturor soldaţilor săi - pînă la 30 de mii de oameni.

Academicianul A. Ioffe utiliza după memorie tabelul de logaritmi. Filosoful Seneca a avut capacitatea de a repeta după memorie pînă la 2 mii de cuvinte ... Științific vorbind, memoria este o funcţie a psihicului, care constă în stabilirea, menţinerea şi reproducerea ulterioară a informaţiei, experienţei, sentimentelor şi componentelor procedurale (aptitudini şi deprinderi).

Tipuri de memorie

Memoria auditivă fixează ceea ce auzim, vizuală - ceea ce vedem, tactilă – ceea ce atingem. Memoria emoţională fixează sentimentele și emoțiile.

Ce determină calitatea memoriei?

Calitatea memoriei şi durata vieții intelectuale depind de o alimentare sănătoasă. La fel ca întreg corpul, creierul este compus din elemente care se conțin în alimente.

Ce substanţe sînt necesare pentru celulele creierului pentru a menţine o memorie buna?
Acizi graşi nesaturaţi. Ei alcătuiesc o treime din creier. Ei îmbunătăţesc circulaţia sîngelui. Cele mai bune surse de grăsimi "bune" -  uleiurile de in, de măsline, soia, rapiță, floarea-soarelui, de arahide, specii marine de peşti.

Carbohidrații furnizează glucoză - "combustibil" pentru neuroni. Aşa-numiții carbohidrați "lenți" se găsesc în bucatele pe bază de cereale şi legume (cu excepţia morcovului și sfeclei).

Proteinele. Acestea conțin amino-acizi pe care corpul nostru nu le  sintetizează. Sursele lor principale - peştele, cerealele şi leguminoasele.

Vitaminele grupei B – lideri în alimentarea creierului și a sistemului nervos.

Vitamina E este necesară pentru energie şi, împreună cu vitamina A pentru a proteja celulele. Vitaminele joaca un rol major în procesul de memorare, şi ele sînt întotdeauna necesare. Se conțin în pîinea cu tărîțe, mazăre, nuci, hrișcă și alte cereale.

Minerale şi microelemente. Pentru memorie sînt importante fierul, magneziul, zincul pentru concentrarea atenţiei. Surse: merele verzi, ardeii dulci, stafidele, caisele uscate.

Greutatea creierului alcătuiește doar 2-3% din greutatea corporală, însă el consumă circa 20% a energiei obţinute din alimente.

Viteza activității creierului este stimulată de așa microelemente, cum ar fi potasiul şi calciul. În momentele cele mai intense din viață este indicat să includeți în alimentație brînză, roşii, prune și caise uscate.

Cuvinte cheie:

alimentatie , corp , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1404 locuitori

Găuzeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Găuzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 20 km de orașul Șoldănești și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1404 oameni. Prima atestare documentară a satului Găuzeni datează din 12 aprilie 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.