|
Ce spune gura despre sanatatea ta!? Descifreaza semnele!
Vizitele regulate la cabinetul medicului stomatolog sînt extrem de importante. si asta pentru ca nu doar dantura e vizata. Dentistii pot descoperi, dupa aspectul cavitatii bucale, afectiuni interne destul de grave.
De multe ori, trecem cu vederea sangerarile gingiilor. Dar, cercetatorii irlandezi, de la Universitatea din Bristol, au ajuns la concluzia ca dantura neingrijita, gingiile sangerande si igiena necorespunzatoare pot constitui puncte de plecare pentru aparitia afectiunilor cardiovasculare. Explicatia oamenilor de stiinta ar fi ca gingiile care sangereaza permit bacteriilor sa patrunda in vasele de sange, unde sporesc activitatea componentelor care servesc la coagularea sangelui. Prin urmare, fluxul sanguin va fi impiedicat, in timp, astfel crescand riscul aparitiei afectiunilor cardiace. Pe de alta parte, specialistii din Noua Zeelanda au descoperit ca exista legaturi stranse intre igiena orala si arteroscleroza. Asa-numitele „proteine de stres", produse de inflamatii, toxine, lipsa de oxigen sau de apa, pot face ca globulele albe sa se acumuleze in artere, ducand la arteroscleroza, scrie libertatea.
Stomacul „macina" dintii
Periajul dentar, dupa fiecare masa, joaca un rol important pentru sanatate. De fiecare data cand dintii intra in contact cu o substanta acida, se simt atacati. Prin urmare, smaltul pierde minerale. Noroc cu saliva, care reuseste sa infrunte atacul acid asupra dintilor! Numai ca, la atacuri repetate, saliva nu mai reuseste sa faca fata si, cu timpul, suprafata dintilor se erodeaza. Pe langa mancare, si acidul gastric contribuie la erodarea dintilor. Acesta patrunde in gura prin esofag, mai ales la persoanele care sufera de reflux gastric sau la cele care se confrunta cu stari de voma dese. in general, o dantura tocita tradeaza tulburari de alimentatie grave, care implica provocarea voita a vomei, cum ar fi bulimia sau anorexia. si alcoolicii au aceeasi problema.
Tratamentul de lunga durata cu medicamente pe baza de hormoni, precum anticonceptionalele, are partea lui de vina la aparitia problemelor dentare. in plus, exista studii care demonstreaza ca bolile gingiilor pot cauza nasterea prematura. in timpul sarcinii, nivelul progesteronului creste considerabil, din luna a doua, pana in a opta si poate cauza gingivita. Ori aceasta afectiune, netratata, evolueaza intr-o boala mult mai serioasa, parodontita, care duce la pierderea dintilor. si nivelul crescut de insulina, cauzat, in mare parte, de diabet, duce la erodarea danturii, la imbolnavirea gingiilor si la aparitia aftelor si a senzatiei de gura uscata. De asemenea, problemele dentare duc la infertilitatea masculina.
Plamanii vor aer curat
Bacteriile care se dezvolta in gura fac ravagii in organism. Pot cauza afectiuni respiratorii, in special la persoanele in varsta si la cele expuse la infectii pulmonare. Odata aspirati, microbii duc la aparitia pneumoniilor. Cercetatorii finlandezi, norvegieni si americani au mai descoperit ca si placa bacteriana sau tartrul pot provoca afectiuni respiratorii. Pe de alta parte, infectiile cu virusuri se pot manifesta la nivelul gingiilor. De exemplu, aparitia unor rani mici in cavitatea bucala poate fi un semn al infectarii cu virusul herpetic, afectiune cunoscuta medical ca gingivostomatita herpetica acuta.
Trupul isi cere drepturile
Multi dintre cei diagnosticati cu leucemie au descoperit boala pornind de la problemele gingiilor. si primele simptome ale pierderii densitatii osoase, adica ale osteoporozei, pot aparea la nivelul osului care sustine dintele. Se pare ca nivelul scazut al calciului e de vina, afectand maxilarul si mandibula. Totusi, la femeile insarcinate, consumul prea mare de calciu favorizeaza aparitia cariilor. Ideal ar fi ca doza zilnica de calciu sa se incadreze intre 1200-1500 mg. Vitaminele B si C au si ele rolul lor, impiedicand aparitia parodontitei. in special fumatorii, cei care nu se hranesc corespunzator sau cu dereglari alimentare nervoase trebuie sa aiba grija sa nu duca lipsa de vitamina C. Durerile de maxilare care nu cedeaza nici la analgezice, nici dupa tratamentul dintilor, pot fi semne de nevralgie si necesita o atentie aparte. Studii recente dezvaluie ca persoanele cu viziune negativa asupra vietii, cele care se tem de inaltime ori cu alte fobii sunt mult mai predispuse la probleme grave de sanatate orala. Mai mult, se pare ca igiena orala precara, in special la batrani, creste riscul de dementa, in vreme ce gingiile sangerande le sunt caracteristice celor cu probleme de memorie.
Cancerul oral egal moarte
Daca, pentru alte tipuri de cancer exista metode de tratament care prelungesc viata semnificativ, in cazul cancerului oral situatia e alarmanta. Cam jumatate dintre cei afectati, in mare parte barbati, isi pierd viata in maximum 5 ani de la imbolnavire. Medicul dentist poate depista semnele timpurii, asa ca e indicat sa-i faci o vizita, imediat ce sesizezi: o rana sangeranda, cat de mica, pe buze, pe gingii, pe limba, care nu se vindeca; orice modificare a mucoasei; senzatia de usturime a limbii si obrajilor; dificultate la mestecare si inghitire; pete albe sau rosii in interiorul gurii. Orice modificare aparuta in cavitatea bucala necesita un consult de specialitate.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1923
- Populația:
- 61 locuitori
Cotovca este un sat din cadrul comunei Dobrogea Veche, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la 9 km de orașul Sîngerei și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 61 de oameni. Satul Cotovca a fost întemeiat în anul 1923.
Comments
(0)