05 june 2022, 11:30 Sport views 1944
Federația de Box din Moldova a povestit despre eroul-boxer
Photo: boxing.md
05 june 2022, 11:30 Sport views 1944

Federația de Box din Moldova a povestit despre eroul-boxer

În ajunul sărbătoririi aniversării de 77 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, Federația de Box din Moldova a publicat un articol despre eroul-boxer Mihail Leonidovici Agulnikov, ale cărui fapte eroice pe cîmpurile de luptă vor rămîne pentru totdeauna în memoria urmașilor recunoscători, informează Noi.md cu referire la boxing.md.

Mihail Agulnikov s-a născut la Odesa, în 1923, a devenit pasionat de box de la vîrsta de 13 ani și a devenit campionul Odesei și cîștigătorul turneelor republicane, înainte de război. În timpul războiului, a absolvit școala de piloți, a luptat pe diferite fronturi, inclusiv pe teritoriul Moldovei. Este decorat cu numeroase ordine și medalii. După război a trăit și s-a antrenat la Bălți.

Sub numele Mihai Dimitrescu, a devenit campionul Romîniei. În 1947 a intrat la Tehnicumul de Educație Fizică din Chișinău. Apoi a lucrat ca profesor și antrenor de box la Soroca. A devenit de 4 ori campion al Moldovei și multiplu cîștigător al de nivel unional. A apărat onoarea Republicii la două Spartakiade ale popoarelor Uniunii Sovietice și la Campionatele URSS. A devenit deținător al titlul de Maestru în sport al URSS la box. A locuit la Chișinău, avîndu-l ca antrenor pe Isidor Goldstein.

Mai bine de 20 de ani, Mihail Agulnikov a activat în calitate de profesor la Catedra de Educație Fizică din cadrul Institutului Politehnic din Chișinău. A educat o pleiadă întreagă de maeștri ai sportului în box. În 1997 s-a mutat cu traiul la Leningrad. A fost arbitru de categorie Națională și Unională. A arbitrat Campionatele Moldovei, turnee unionale și campionate ale Uniunii.

După cum remarca Mihail Agulnikov, în tinerețe a visat la mari realizări în box, dar războiul i-a dat cariera peste cap. În iunie 1941, a trebuit să intre într-o școală de aviație, după care, cu gradul de sergent subaltern, a luptat ca pilot-țintaș pe o aeronavă Il-2. Dar nu s-a despărțit de mănuși nici chiar pe aerodromurile din prima linie: în pauzele dintre bătăliile aeriene îi provoca la un duel pe alți piloți, plus la aceasta, mai reușea să-i învețe box pe toți doritorii.

În anii de război, Mihail Agulnikov a avut 124 de zboruri de luptă și a doborît două avioane de vînătoare naziste. În 1946, a cîștigat campionatul Grupului de Forțe de Sud la categoria de greutate de pînă la 67 kg. În anul următor, a fost inclus în selecționata URSS pentru o întîlnire de meci cu Finlanda, cîștigîndu-și lupta.

Mihail Leonidovici Agulnikov a trăit o viață lungă și demnă. S-a stins din viață la ora 6 dimineața, pe 9 mai 2016, nereușind să sărbătorească o nouă Zi a Victoriei.

Source: boxing.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
482 locuitori

Drojdieni este un sat din cadrul comunei Şişcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. Satul Drojdieni afost menționat documentar în anul 1643.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.