06 mai 2022, 11:30 Sport views 1937
Federația de Box din Moldova a povestit despre eroul-boxer
Foto: boxing.md
06 mai 2022, 11:30 Sport views 1937

Federația de Box din Moldova a povestit despre eroul-boxer

În ajunul sărbătoririi aniversării de 77 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, Federația de Box din Moldova a publicat un articol despre eroul-boxer Mihail Leonidovici Agulnikov, ale cărui fapte eroice pe cîmpurile de luptă vor rămîne pentru totdeauna în memoria urmașilor recunoscători, informează Noi.md cu referire la boxing.md.

Mihail Agulnikov s-a născut la Odesa, în 1923, a devenit pasionat de box de la vîrsta de 13 ani și a devenit campionul Odesei și cîștigătorul turneelor republicane, înainte de război. În timpul războiului, a absolvit școala de piloți, a luptat pe diferite fronturi, inclusiv pe teritoriul Moldovei. Este decorat cu numeroase ordine și medalii. După război a trăit și s-a antrenat la Bălți.

Sub numele Mihai Dimitrescu, a devenit campionul Romîniei. În 1947 a intrat la Tehnicumul de Educație Fizică din Chișinău. Apoi a lucrat ca profesor și antrenor de box la Soroca. A devenit de 4 ori campion al Moldovei și multiplu cîștigător al de nivel unional. A apărat onoarea Republicii la două Spartakiade ale popoarelor Uniunii Sovietice și la Campionatele URSS. A devenit deținător al titlul de Maestru în sport al URSS la box. A locuit la Chișinău, avîndu-l ca antrenor pe Isidor Goldstein.

Mai bine de 20 de ani, Mihail Agulnikov a activat în calitate de profesor la Catedra de Educație Fizică din cadrul Institutului Politehnic din Chișinău. A educat o pleiadă întreagă de maeștri ai sportului în box. În 1997 s-a mutat cu traiul la Leningrad. A fost arbitru de categorie Națională și Unională. A arbitrat Campionatele Moldovei, turnee unionale și campionate ale Uniunii.

După cum remarca Mihail Agulnikov, în tinerețe a visat la mari realizări în box, dar războiul i-a dat cariera peste cap. În iunie 1941, a trebuit să intre într-o școală de aviație, după care, cu gradul de sergent subaltern, a luptat ca pilot-țintaș pe o aeronavă Il-2. Dar nu s-a despărțit de mănuși nici chiar pe aerodromurile din prima linie: în pauzele dintre bătăliile aeriene îi provoca la un duel pe alți piloți, plus la aceasta, mai reușea să-i învețe box pe toți doritorii.

În anii de război, Mihail Agulnikov a avut 124 de zboruri de luptă și a doborît două avioane de vînătoare naziste. În 1946, a cîștigat campionatul Grupului de Forțe de Sud la categoria de greutate de pînă la 67 kg. În anul următor, a fost inclus în selecționata URSS pentru o întîlnire de meci cu Finlanda, cîștigîndu-și lupta.

Mihail Leonidovici Agulnikov a trăit o viață lungă și demnă. S-a stins din viață la ora 6 dimineața, pe 9 mai 2016, nereușind să sărbătorească o nouă Zi a Victoriei.

Sursa: boxing.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1978
Populația:
1525 locuitori

Bugeac este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Bugeac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de municipiul Comrat și la 97 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1525 de oameni. Satul Bugeac a fost înființat în anul 1978.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.