Stația Spațială Internațională a fost invadată de bacterii mutante
Foto: abc.es |
Bacteriile trăiesc în interiorul Stației Spațiale Internaționale (SSI) și pe învelișul exterior al acesteia din 1998, cînd a început montarea ei. Acum ele au devenit o amenințare serioasă la adresa integrității stației și pentru sănătatea fizică a locuitorilor săi, scrie ABC.
Mai mult de un an în urmă Anatolii Grigoriev, vice-președintele Academiei de Științe a Rusiei, a tras semnalul de alarmă la o conferință științifică. Potrivit ziarului, la Stația Spațială Internațională au fost identificate 76 de specii de microorganisme, inclusiv extrem de dăunătoare. "Acești microbi provoacă coroziunea metalelor și polimerilor, pot declanșa probleme în funcționarea echipamentelor", - a spus Grigoriev. În plus, aceste bacterii sînt mutanți care s-au adaptat la noile condiții. "Și nimeni nu știe cît de departe pot merge mutațiile", - avertizează publicația. Grigoriev consideră că este posibilă contaminarea membrilor echipajului cu boli infecțioase.
Cazurile de supraviețuire a bacteriilor în spațiu au fost observate și în trecut, relatează ziarul. În 1969 "Apollo 12" a adus pe Terra o cameră de luat vederi, care s-a aflat doi ani și jumătate pe suprafața Lunii. În interior au fost depistați microbi vii Streptococus mitis.
Pe stațiunea spațială rusă "Mir", în 1990, la 4 ani de la lansare, se numărau 90 de specii de microbi. Către 2001erau deja 140. Cosmonauții raportau despre tuburi corodate, găuri în tabloul de bord și conductele de aer.
Toate încercările de a distruge bacteriile de pe Stația Spațială Internațională deocamdată nu au succes. Nu a ajutat nici lichidul bactericid, nici o inspecție minuțioasă a navelor și a echipajelor înainte de decolare. Acum se intenționează trimiterea pe Stația Spațială Internațională a unei lămpi UV puternice.
În ceea ce privește bacteriile care trăiesc pe învelișul exterior al Stației, vitalitatea lor și potențialul de mutatii rămân un mister, notează autorul.
Bacteria a fost prima ființă vie de pe Pămînt. "De fapt, bacteriile sînt adevărații stăpîni ai planetei, chiar dacă noi, oamenii, ne credem stăpînii ei", - notează autorul.
Nici condițiile aspre ale spațiului nu sînt un obstacol de netrecut pentru ele. Fără apă, substanțe nutritive acestea supraviețuiesc chiar și în frigul infernal dincolo de atmosfera Pămîntului. Nimic nu le apără de radiația puternică, mortală a Soarelui și stelelor.
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Слово о Личности с большой буквы. О педагоге-новаторе Михаиле Щетинине
- Щенячая терапия (Видео)
- Взрослые учат животных, а дети их просто любят (Фото)
- Более ста молодых людей приняли участие в Чистых играх в заповеднике Старый Оргеев ©
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1769
- Populația:
- 596 locuitori
Ocniţa este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ocniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Ocniţa alcătuia 596 de oameni în anul 2012. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1769.
Comments
(0)