28 iunie 2014, 09:56 Caleidoscop views 11442
28 iunie 2014, 09:56 Caleidoscop views 11442

Stația Spațială Internațională a fost invadată de bacterii mutante


Foto: abc.es

Bacteriile trăiesc în interiorul Stației Spațiale Internaționale (SSI) și pe învelișul exterior al acesteia din 1998, cînd a început montarea ei. Acum ele au devenit o amenințare serioasă la adresa integrității stației și pentru sănătatea fizică a locuitorilor săi, scrie ABC.

Mai mult de un an în urmă Anatolii Grigoriev, vice-președintele Academiei de Științe a Rusiei, a tras semnalul de alarmă la o conferință științifică. Potrivit ziarului, la Stația Spațială Internațională au fost  identificate 76 de specii de microorganisme, inclusiv extrem de dăunătoare. "Acești microbi provoacă coroziunea metalelor și polimerilor, pot declanșa probleme în funcționarea echipamentelor", - a spus Grigoriev. În plus, aceste bacterii sînt mutanți care s-au adaptat la noile condiții. "Și nimeni nu știe cît de departe pot merge mutațiile", - avertizează publicația. Grigoriev consideră că este posibilă contaminarea   membrilor echipajului cu boli infecțioase.

Cazurile de supraviețuire a bacteriilor în spațiu au fost observate și în trecut, relatează ziarul. În 1969 "Apollo 12" a adus pe Terra o cameră de luat vederi, care s-a aflat doi ani și jumătate pe suprafața Lunii. În interior au fost depistați microbi vii Streptococus mitis.

Pe stațiunea spațială rusă "Mir", în 1990, la 4 ani de la lansare, se numărau 90 de specii de microbi. Către 2001erau deja 140. Cosmonauții raportau despre tuburi corodate, găuri în tabloul de bord și conductele de aer.

Toate încercările de a distruge bacteriile de pe Stația Spațială Internațională deocamdată nu au succes. Nu a ajutat nici lichidul bactericid, nici o inspecție minuțioasă a navelor și a echipajelor înainte de decolare. Acum se intenționează trimiterea pe Stația Spațială Internațională a unei lămpi UV puternice.

În ceea ce privește bacteriile care trăiesc pe învelișul exterior al Stației, vitalitatea lor și potențialul de mutatii rămân un mister, notează autorul.

Bacteria a fost prima ființă vie de pe Pămînt. "De fapt, bacteriile sînt adevărații stăpîni ai planetei, chiar dacă noi, oamenii, ne credem stăpînii ei", - notează autorul.

Nici condițiile aspre ale spațiului nu sînt un obstacol de netrecut pentru ele. Fără apă, substanțe nutritive acestea supraviețuiesc chiar și în frigul infernal dincolo de atmosfera Pămîntului. Nimic nu le apără de radiația  puternică, mortală a Soarelui și stelelor.

Cuvinte cheie:

bacterie , mutant , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1102 locuitori

Căbăiești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Căbăiești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Căbăiești se află la distanţa de 22 km de orașul Călăraşi și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1 102 oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.