31 march 2023, 16:30 Kaleidoscope views 9502
Pentru copii este mai util să asculte  poveștile spuse de mame decît de tați
31 march 2023, 16:30 Kaleidoscope views 9502

Pentru copii este mai util să asculte poveștile spuse de mame decît de tați

Poveștile înainte de culcare ar trebui să le spună copiilor mai degrabă mamele decît tații – stilul narativ al femeilor contribuie mai mult la dezvoltarea emoțională decît cel al bărbaților, a stabilit un grup de oameni de știință americani, condus de Widad Zaman, de la University of Central Florida, relatează newsmoldova.ru.

Studiile anterioare au arătat că poveștile și istorioarele din viață povestite de părinți contribuie la accelerarea formării sferei emoționale la copiii mici, formează capacitatea lor de a interpreta propria experiență, a delimita logic trecutul, prezentul și viitorul.

W.Zaman a realizat un experiment implicînd 42 de familii cu copii, cu vîrsta cuprinsă între patru și cinci ani. Părinții trebuiau să reamintească copiilor cazuri din viața lor, pe care le-au trăit emoțional – un moment de bucurie, unul trist și două momente de ceartă – cu părinții și colegii. De asemenea, părinții trebuie să relateze două cazuri, cînd s-au jucat cu copilul. "Sesiunile" acestor povești alternau: mama și tata intrau pe rînd în camera copilului.

Analizînd înregistrările acestor interviuri, cercetătorii au descoperit că mamele mai bine aminteau detaliile și includeau în povestirile lor mai multe cuvinte care descriu emoțiile. Autorii au concluzionat ca mamele sînt mai mult implicate emoțional în comunicarea cu copilul, indiferent dacă subiect de conversație erau momentele fericite sau triste. Ca urmare, cosideră autorii, conversațiile cu mama într-o măsură mai mare decît cele cu tata, ajută copilul să-și înțeleagă emoțiile și să analizeze experiența trăită.

Keywords:

copii , parinti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1750
Populația:
1211 locuitori

Ghidirim este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ghidirim este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîbnița și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Ghidirim alcătuia 1211 oameni în anul 2011. Satul Ghidirim a fost menționat documentar în anul 1750.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.