Tătărăşti, district Străşeni
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1528
- Populația:
- 1498 locuitori
Tătăreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni cu o suprafaţă de circa 1.03 kilometri pătraţi, și perimetrul de 5.84 km. Tătăreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul la o distanță de 12 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău.
Contents
[top]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1498 de oameni, dintre care 48.06% - bărbaţi și 51.94% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 98.80% - moldoveni, 0.53% - ucraineni, 0.47% - ruşi, 0.07% - găgăuzi, 0.13% - alte etnii. În satul Tătăreşti au fost înregistrate 473 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.2 persoane.
[top]Istoria localitații
Prima atestare documentară a satului Tătărești din ținutul Orhei se regăsește într-un hrisov al lui Petru Rares din 1 martie 1528. Satul Tătărești este un sat de răzeși, care treptat își înstrăinează cotele părți din sat, fiind constrînși de vicisitudinile timpului. Următoarea mențiune a satului datează din 6 martie 1570, cînd este întărită vînzarea unei părti din Tutoveni lui Anton Neghină. În 1640 vornicul Ionașcu Rusu cumpăra părți din Tătărești de la Ionașcu și Iosif Grozav. La 1656 Badiul dascălul și Donciul visternicelul cumpără părți din satul Tătărești de la răzeșii din partea locului. În 1677 Dumitrașcu, feciorul Gligăi din Lunca Mare, dăruia lui Ștefan Spătarul, feciorul lui Constantin Clucerul, părțile sale de moșie din Tătăresti. Urmașii acestuia stăpîneau jumătate de secol mai tîrziu părți din satele Tătărești, Gălești, Drăgușeni, Voinova, toate în ținutul Orhei. Începînd cu finele secolului al XVIII-lea spătarului Manolachi Donici cumpără pe părți întreaga moșie Tătărești devenind către 1814 unicul proprietar al satului. Fiica lui Manolachi Donici, Ruxandra Rosseti, moștenește moșia de la Tătăresti, pe care în anul 1823 o lasă moștenire fiului său, Ștefan Rosseti.
[top]Sfera socială
În satul Tătărești își desfășoară activitatea o instituție preșcolară, Gimnaziul, biblioteca publică, sala de festivități. În localitate decenii la rind au activat cercul de dansuri, ansamblul instrumental, fanfara, corul de 50 de persoane. În anul 1969 în localitate se formează echipa de fotbal, care timp de două decenii a deținut întîietatea la fotbal în raionul Strășeni. În Tătărești a fost format și activează Consiliul local pentru Copii și Tineri.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1586
- Populația:
- 1302 locuitori
Dărcăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mălcăuţi, Dărcăuţi și Dărcăuţii Noi. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1302 oameni. Satul Darcăuți a fost menționat documentar în anul 1586.
Comments
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.