18 december 2012, 09:26 Kaleidoscope views 7290
18 december 2012, 09:26 Kaleidoscope views 7290

Cercetătorii de la CERN susţin că ar exista două "particule ale lui Dumnezeu"

Cercetătorii de la acceleratorul de particule (LHC) din Elveţia susţin că ar exista doi bosoni Higgs, scrie Huffington Post.

Cercetătorii de la CERN au publicat în urmă cu o lună mai multe rezultate privind bosonul Higgs, supranumit "particula lui Dumnezeu" deoarece ar putea fi cheia pentru înţelegerea Universului.

Datele prezentate atunci au omis să detalieze o serie de informaţii publicate în iulie, conform cărora bosonul s-ar descompune în doi fotoni mai des decît ar fi normal. Descoperirea i-a pus în dificultate pe fizicienii care nu au reuşit să găsească o explicaţie concludentă cu privire la rezultatele obţinute cu ajutorul acceleratorului de particule.

Săptămîna aceasta, cercetătorii de la CERN au publicat noi date care sugerează că ar exista doi bosoni Higgs, unul cu o masă de 123,5 de gigaelectron-volţi (GeV) şi unul cu o masă de 126,6 GeV.

Cu toate că anumite extensii ale modelului Standard al particulelor elementare prezintă şi posibilitatea existenţei mai multor bosoni Higgs, nicio teorie nu prevede faptul că cele două particule ar avea mase atît de similare.

Unii fizicieni susţin însă că rezultatele obţinute de cercetătorii de la acceleratorul de particule din Elveţia sînt o "problemă de sistem", mai exact că aparatul nu ar fi fost calibrat corespunzător.

Keywords:

descoperire , Univers

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
534 locuitori

Găureni este un sat din cadrul comunei Zîmbreni, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 534 de oameni. Satul Găureni a fost menționat documentar în anul 1527.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.