08 march 2014, 12:18 Kaleidoscope views 15561
08 march 2014, 12:18 Kaleidoscope views 15561

Valea Marineris – cel mai mare canion din Sistemul Solar

Marte este o lume a uriașilor. Vulcanii falnici care se înalță la 24 de kilometri deasupra cîmpiilor din jur și canalele de inundații largi de sute de kilometri sînt doar cîteva exemple ale formelor de relief gigantice care se pot găsi pe planeta roșie. 

Canioanele nu reprezintă o excepție. Există cîteva canioane pe Marte care sînt foarte cunoscute, unul din cele mai faimoase fiind Valea Marineris, care poate fi numit cel mai mare canion din sistemul solar.

Sistemul de canioane Valea Marineris se întinde pe circa 4500 de kilometri, iar in unele locuri are peste 11 kilometri adîncime. Cea mai largă porțiune a sistemului de canioane are peste 563 de kilometri. Acest canion magnific a fost vizibil chiar și de pe Pămînt, prin intermediul telescoapelor, avînd aspectul unei linii întunecate înainte de era explorării spațiale.

După primele sonde trimise de fosta Uniune Sovietică și Statele Unite ale Americii, Mariner 9 a ajuns pe Marte pe 14 noiembrie 1971 și a început imagistica de suprafață. După 3 luni de furtuni de praf la nivel global, care ascundea perspectiva camerei foto de la bord, Mariner 9 a dezvăluit o gamă largă de forme de relief de suprafață care nu mai fuseseră văzute pînă atunci de ochi umani.

În mod evident, Valea Marineris are o origine tectonică. Deși există observații care indică implicarea apei în evolutia canionului Valea Marineris, incă nu există o confirmare a acestui fapt.

Valea Marineris este atît de mare, încît atunci cînd într-un capăt e noapte, celălalt este încă luminat de Soare.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
2497 locuitori

Şipca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vesioloe și Şipca. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Şipca alcătuia 2497 de cetăţeni în anul 1997. Satul Șipca a fost menționat documentar în anul 1790.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.