03 august 2014, 12:18 Caleidoscop views 15823
03 august 2014, 12:18 Caleidoscop views 15823

Valea Marineris – cel mai mare canion din Sistemul Solar

Marte este o lume a uriașilor. Vulcanii falnici care se înalță la 24 de kilometri deasupra cîmpiilor din jur și canalele de inundații largi de sute de kilometri sînt doar cîteva exemple ale formelor de relief gigantice care se pot găsi pe planeta roșie. 

Canioanele nu reprezintă o excepție. Există cîteva canioane pe Marte care sînt foarte cunoscute, unul din cele mai faimoase fiind Valea Marineris, care poate fi numit cel mai mare canion din sistemul solar.

Sistemul de canioane Valea Marineris se întinde pe circa 4500 de kilometri, iar in unele locuri are peste 11 kilometri adîncime. Cea mai largă porțiune a sistemului de canioane are peste 563 de kilometri. Acest canion magnific a fost vizibil chiar și de pe Pămînt, prin intermediul telescoapelor, avînd aspectul unei linii întunecate înainte de era explorării spațiale.

După primele sonde trimise de fosta Uniune Sovietică și Statele Unite ale Americii, Mariner 9 a ajuns pe Marte pe 14 noiembrie 1971 și a început imagistica de suprafață. După 3 luni de furtuni de praf la nivel global, care ascundea perspectiva camerei foto de la bord, Mariner 9 a dezvăluit o gamă largă de forme de relief de suprafață care nu mai fuseseră văzute pînă atunci de ochi umani.

În mod evident, Valea Marineris are o origine tectonică. Deși există observații care indică implicarea apei în evolutia canionului Valea Marineris, incă nu există o confirmare a acestui fapt.

Valea Marineris este atît de mare, încît atunci cînd într-un capăt e noapte, celălalt este încă luminat de Soare.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
135 locuitori

Greceni este un sat din cadrul comunei Burlăceni, raionul Cahul. Satul este situat la distanța de 58 km de orașul Cahul și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 135 de oameni. Localitatea Greceni este atestată documentar în anul 1875, fiind înființată pe lîngă o stație de cale ferată.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.