19 august 2023, 12:00 Celebrities views 1824
Constantin Moscovici:
19 august 2023, 12:00 Celebrities views 1824

Constantin Moscovici: "Datorită naiului, am văzut multe locuri frumoase"

Cunoscutul muzician și interpret moldovean Constantin Moscovici a recunoscut că a început să cînte la nai pentru că așa a vrut soarta, pentru că la început a mers să învețe să cînte la acordeon.

El a povestit despre acest lucru în cadrul următoarei ediții a emisiunii "Fiți mîndri că sînteți moldoveni". al site-ului moldovenii.md, cu moderatorul de Dumitru Roibu, transmite Noi.md

Constantin Moscovici a spus că mama sa obișnuia să cînte în corul bisericii, iar tata învăța singur, nu știa nici o notă muzicală, dar cînta foarte bine la acordeon și era centrul Universului, primul flăcău din sat.

”Și, desigur, visul lui era ca și eu să cînt la acordeon. Dar cumva nu s-a primit. Am avut chiar și un acordeon. Dar nu m-a impresionat. Totul, probabil, la timpul său”, a spus cunoscutul muzician și interpret moldovean.

El a recunoscut că în copilărie iubea să îmbrace o haină albă și voia să fie medic.

”La întrebarea: "Cine vrei să devii?" eu spuneam cu mîndrie și cu atîta entuziasm: "Vreau să devin ginecolog". Dar atunci nu înțelegeam sensul. Da, nu înțelegeam sensul, dar îmi plăcea cum sună: ginecolog. Mai ales că mama era fericită. Îmi tot spunea: "Bună idee! Veți primi găinușe, îți vor aduce ouă". Abia mai tîrziu, cînd am devenit adult, am înțeles poziția demnă a acestei profesii necesare”, a spus Constantin Moscovici.

Dar soarta i-a schimbat planurile sale inițiale, din copilărie.

”Eram în clasa a șaptea ... Înainte, tinerii nu aveau voie să vină la nuntă. Iar noi ne uitam peste gard, urmăream cum cîntă muzicanții și m-a impresionat fanfara din satul Bozieni - un sat apropiat, în raionul nostru. Cînta fanfara, iar un tînăr la un acordeon roșu "Valtmeister" cîntat acolo așa niște pasaje. M-a impresionat atît de mult! Aceasta a fost scînteia. Vin acasă și îi spun tatei: "Tată, dacă-mi cumperi un acordeon, voi cînta". Și el a mers chiar a doua zi, a făcut rost cu mare greu, dar mi-a adus acest acordeon roșu. Mi-l amintesc și acum. Și în doar două săptămîni, fără să cunosc notele muzicale, am început să cînt după auz”, își amintește Constantin Moscovici .

Potrivit lui, mai departe au urmat unele experimente, nunți, primii bani pe care i-am cîștigat.

”Abia mai tîrziu am aflat că tata mergea, se înțelegea. El cînta la nunți, dădea de la el 50 de ruble și-i spunea stăpînului: "Iată va veni băiatul meu, el va cînta, tu îi vei plăti". Și acesta a fost un stimulent. O mișcare interesantă”, a spus artistul.

Constantin Moscovici a povestit că atunci cînd s-a deschis școala muzicală, el aveam 14 ani. El a mers acolo și a spus că vrea să cînte la acordeon.

”Iar învățătorul meu, Vasile Pînzari, îmi spune: "Știi, ești deja prea bătrîn pentru acest instrument. Pentru că ai deja 14 ani. Dar există un alt instrument - nai". Mai tîrziu am înțeles de ce s-a întîmplat așa - că niciunul dintre copii nu voia să cînte la nai, iar el trebuia să-și asigure un loc. Și-mi spune: "Dacă vei cînta la nai, al doilea instrument va fi acordeonul". Prin urmare, soarta a fost așa că, datorită naiului, am văzut multe locuri frumoase. Nu știu dacă aș fi văzut aceste locuri dacă aș fi fost ginecolog”, a spus marele artist, Constantin Moscovici.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
776 locuitori

Coştangalia este un sat din cadrul comunei Ecaterinovca, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 776 de oameni. Satul Coștangalia a fost menționat documentar la începutul secolului XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.