Materiale din compartiment: Galeria foto |

Roibu Dumitru

Dumitru Roibu - activist civic, fondator și președinte al Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan", deținător al Medaliei „Meritul Civic" RM.

S-a născut pe data de 9 noiembrie 1991, în Chișinău, în familia lui Nicolae și Agloida Roibu, fiind al 6-lea copil în familie.

Începînd cu anul 1998 învață la Gimnaziul nr. 74 din Tohatin, absolvind această instituție de învățămînt în anul 2007. În același an devine elev al clasei a X-a, profil umanist, la Liceul Teoretic Budești, iar în 2010 absolvește liceul cu excelență.

În anul 2010 devine student al Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova, specialitatea Relații Internaționale. În paralel, studiază la Facultatea de Arte Frumoase, USM, Secția Dans popular, unde obține diploma de „coregraf al dansului popular„. A absolvit Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative în anul 2013, susținînd teza de licență cu tema: „Interesele Naționale ale Republicii Moldova în condițiile geopolitice contemporane". În același an este ales președinte al Fundației pentru Dezvoltare Ecologică ECODAVA din Republica Moldova. Din 2013 pînă în 2015 își desfășoară activitatea în cadrul Fundației, realizînd concomitent o serie de proiecte pentru tineret precum: „Different-Tolerant-United" (Schimb internațional de Tineret, Chișinău, Moldova, septembrie 2013);
„Are YOU(th) here?" (Training, Chișinău, Moldova, iunie 2014); „Inter-ethnic peace – welcome everywhere" (Schimb internațional de Tineret, Chișinău, Moldova, iulie 2014).

Pe parcursul anilor 2015-2017 este facilitator a trei proiecte europene Erasmus+, realizate de o echipă internațională în Letonia, orașele Riga și Liepaja.

Din 2015 pleacă din funcția de președinte al Fundației ECODAVA, ca în baza încrederii personale să devină asistent al deputatului Andrei Neguța, în Parlamentul Republicii Moldova, încheindu-și activitatea în această funcție în octombrie 2016.

În septembrie 2016 înființează un ansamblu de dansuri populare în localitatea de baștină, unde activează pe bază de voluntariat. De curînd a reușit să prezinte concerte în Republica Moldova și Ucraina (reg. Cernăuți).

În anul 2016 pune bazele Festivalului Internațional al Tinerilor Moldoveni „Ștefan cel Mare", la care participă colective artistice din Republica Moldova, România (Moldova) și Ucraina (Cernăuți și Odesa). Ediția a doua a avut loc în anul 2017 și a devenit o bună tradiție, care urmează să fie menținută.

De asemenea, în anul 2016 fondează Mișcărea de Tineret „Urmașii lui Ștefan", devenind președinte al acesteia. Adună o nouă echipă de tineri în asociație, realizînd împreună zeci de proiecte cu impact social, cultural, ecologic etc.

Totodată, își continuă studiile de masterat la Institutul de Relații Internaționale din Moldova, Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice, specialitatea Relații Internaționale, programul Studii Diplomatice.

Din iunie 2017, prin Decret prezidențial, devine președinte al Comisiei pentru Tineret din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lîngă președintele Republicii Moldova.

Pe parcursul anilor de studii reușește să participe la seminare, training-uri, conferințe internațional, Festivaluri de Tineret în asemenea țări precum: România, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Turcia, Federația Rusă, Cehia, Ungaria, Franța, Georgia, Polonia, Germania, Portugalia, Spania, Thailanda, Japonia, Filipine, Grecia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Belgia, Kîrgîzstan, Kabardino-Balkaria (Federația Rusă), Republica Moldova.

La 2 februarie 2018, președintele Republicii Moldova, în temeiul art. 88 lit. a) a Constituției Republicii Moldova și a Legii cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova, i-a conferit lui Dumitru Roibu „pentru merite deosebite în consolidarea statalității Republicii Moldova, contribuție substanțială la formarea societății civile și activitate prodigioasă pe tărîm social" Medalia „Meritul Civic".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
1472 locuitori

Plop este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Plop este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 246 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1472 de oameni. Satul Plop a fost menționat documentar în anul 1599.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.