29 may 2019, 17:50 Celebrities views 17422
Petru Cărare, petrecut pe ultimul drum
29 may 2019, 17:50 Celebrities views 17422

Petru Cărare, petrecut pe ultimul drum

Poetul şi prozatorul umorist, traducătorul şi dramaturgul Petru Cărare, deţinător al "Ordinului Republicii", laureat al Premiului Naţional, Maestru al Literaturii, a fost petrecut astăzi pe ultimul drum.

Scriitorul s-a stins din viață pe 27 mai, la vîrsta de 84 de ani, informează Moldpres.

Mitingul de doliu a avut la Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Solicitat de MOLDPRES, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că Petru Cărare a fost un fenomen care s-a manifestat în toate genurile: poezie, proză, dramaturgie, literatură pentru copii, traduceri din marea literatură universală. "A excelat îndeosebi în umor. Parodiile lui sînt parodii originale, precum sînt cele ale lui Topîrceanu, au devenit și folclor. Și în epigramă este sclipitor și, nu în ultimul rînd, în satiră. A fost un satiric în sensul adevărat al cuvîntului. A demascat și a veștezit tot ce-i rău, tot ce contravine bunului simț, firescului, normalului. A fost incoruptibil. În felul lui de a fi, în ciuda faptului că a fost surghiunit într-o Siberie locală, el a rămas același, pe poziții sănătoase și a fost un poet al cetății foarte angajat în luptele noastre pentru limbă și alfabet, în procesul renașterii naționale. A rămas disident pînă în ultimele clipe ale vieții sale, un neîmpăcat cu ceea ce contravine ordinii firești a lucrurilor", a constatat academicianul Mihai Cimpoi.

La rîndul său, scriitorul Nicolae Dabija a afirmat că Petru Cărare este cel mai mare umorist pe care l-a dat vreodată R. Moldova. "Este un fel de Topîrceanu de la Nistru. Îmi pare foarte rău că e puțin cunoscut în Romînia. Creația lui ar merita să treacă Prutul, pentru că este unul dintre cei mai mari umoriști romîni. În situația noastră complicată dintotdeauna șefii s-au temut de Cărare. Ba mai mult. Îi promiteau Premiul de Stat, numai să se lase de scris. A fost unul dintre cei mai curajoși scriitori ai noștri", a subliniat Nicolae Dabija.

Petru Cărare s-a născut în 1935, în satul Zaim, judeţul Tighina, astăzi raionul Căuşeni. A absolvit Facultatea de Jurnalistică a Şcolii Centrale Comsomoliste (1956) şi Cursurile Superioare de Literatură ale Institutului „M. Gorki" din Moscova (1969). A editat cărţile „Zodia musafirului", „Oglinzi", „Parodii şi epigrame", „Cadenţe", „Săgeţi, carul cu proşti şi alte poeme", „Fulgere basarabene", „Pălăria gîndurilor mele", "Peniţa şi bărdiţa", "Între patru ochi", „Moldovenii în cer", „Scrieri alese", precum şi culegerile de versuri pentru copii „Poiana veselă", „Ploaie cu soare", „Vînătorul", „Ce culoare are vîntul?" ş.a. A fost distins cu medalia „Mihai Eminescu", „Ordinul Republicii" şi cu titlul onorific „Maestru al Literaturii". În 2000 a devenit laureat al Premiului Naţional pentru Literatură.

Scriitorul Petru Cărare a fost înmormîntat la Cimitirul central de pe str. Armenească din capitală.

Source: moldpres.md

Keywords:

personalitati , cimitir

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1867
Populația:
2781 locuitori

Corneşti este un oraş în raionul Ungheni, Republica Moldova.  Amplasat în partea centrală a republicii, în zona Codrilor, oraşul Corneşti este situat la o distanţă de 80 km de Chișinău. Conform datelor anului 2003, populaţia oraşului constituia 2781 locuitori. Localitatea a fost înfiinţată în anul 1867, odată cu construcţia căii ferate Chișinău-Ungheni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.