02 february 2024, 11:30 Celebrities views 75974
Un moldovean care a schimbat istoria – Mihail Frunze
02 february 2024, 11:30 Celebrities views 75974

Un moldovean care a schimbat istoria – Mihail Frunze

Mihail Frunze s-a născut la 2 februarie 1885 la Bişkek, Kîrgîzstan. Născut într-o familie de burghezi, fiul felcerului moldovean Vasile Frunze (1854-1897),  care lucra la Bişkek.

Dupa ce a absolvit şcoala din Bişkek, Frunze a continuat studiile la gimnaziul din or.Vernîi. În 1904 a devenit student al Facultăţii de Economie a Institutului Politehnic din Sankt-Petersburg.

M.Frunze a lucrat la Moscova, Ivanovo-Voznesensk, devenind unul dintre organizatorii grevei lucrătorilor de la uzinele textile. A participat la revoluţia din 1905. În 1906 Frunze a fost delegat la Congresul IV al PSDMR la Stockholm, unde s-a întîlnit cu V. Lenin. În 1907 el a fost ales delegat la Congresul V al PSDMR, dar a fost arestat şi condamnat la 4 ani de muncă silnică.

La începutul revoluţiei din februarie 1917 Frunze era conducătorul unei  organizaţii revoluţionare cu centrul la Minsk şi secţii în armata de pe Frontul de Vest. El a luat parte activă la pregătirea şi desfăşurarea Revoluţiei din octombrie 1917.

Din 1918 M. Frunze este unul din cei mai activi participanţi la războiul civil: în 1919 a condus Grupul de Armate Sud de pe Frontul de Est, care  l-a învins A. Kolceak, a fost comandantul Frontului Turkestan, etc.

În 1920 M. Frunze a luptat împotriva armatei de emirului de Bukhara, a luptat cu armata generalului P. Wrangel.

V. Frunze împreună cu Gr.Kotovski a stat la originea creării Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti.

Sub conducerea lui M. Frunze a fost finalizată reforma armatei roşii în anii 1924 - 1925. În 1925 M. Frunze a fost numit preşedinte al Consiliului Militar Revoluţionar al URSS şi comisar norodnic pentru afaceri militare şi navale.

M. Frunze a murit după o intervenţie chirurgicală, fiind una dintre numeroasele victime ale dictaturii staliniste în afirmare.

Keywords:

istoria , Moldova , personalitati

Comments

 (1)
  • #1 Mihai Reply Quote selected
    Un material incomplet... Este un trădător de neam, de sânge, un filorus slugornic.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
72 locuitori

Bosca este un sat din cadrul comunei Comisarovca Nouă din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dubăsari și la 69 km de Chișinău. Populaţia satului Bosca alcătuia 72 de oameni în anul 2012. Satul Bosca a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.