Un moldovean care a schimbat istoria – Mihail Frunze
Mihail Frunze s-a născut la 2 februarie 1885 la Bişkek, Kîrgîzstan. Născut într-o familie de burghezi, fiul felcerului moldovean Vasile Frunze (1854-1897), care lucra la Bişkek.
Dupa ce a absolvit şcoala din Bişkek, Frunze a continuat studiile la gimnaziul din or.Vernîi. În 1904 a devenit student al Facultăţii de Economie a Institutului Politehnic din Sankt-Petersburg.
M.Frunze a lucrat la Moscova, Ivanovo-Voznesensk, devenind unul dintre organizatorii grevei lucrătorilor de la uzinele textile. A participat la revoluţia din 1905. În 1906 Frunze a fost delegat la Congresul IV al PSDMR la Stockholm, unde s-a întîlnit cu V. Lenin. În 1907 el a fost ales delegat la Congresul V al PSDMR, dar a fost arestat şi condamnat la 4 ani de muncă silnică.
La începutul revoluţiei din februarie 1917 Frunze era conducătorul unei organizaţii revoluţionare cu centrul la Minsk şi secţii în armata de pe Frontul de Vest. El a luat parte activă la pregătirea şi desfăşurarea Revoluţiei din octombrie 1917.
Din 1918 M. Frunze este unul din cei mai activi participanţi la războiul civil: în 1919 a condus Grupul de Armate Sud de pe Frontul de Est, care l-a învins A. Kolceak, a fost comandantul Frontului Turkestan, etc.
În 1920 M. Frunze a luptat împotriva armatei de emirului de Bukhara, a luptat cu armata generalului P. Wrangel.
V. Frunze împreună cu Gr.Kotovski a stat la originea creării Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti.
Sub conducerea lui M. Frunze a fost finalizată reforma armatei roşii în anii 1924 - 1925. În 1925 M. Frunze a fost numit preşedinte al Consiliului Militar Revoluţionar al URSS şi comisar norodnic pentru afaceri militare şi navale.
M. Frunze a murit după o intervenţie chirurgicală, fiind una dintre numeroasele victime ale dictaturii staliniste în afirmare.
Anunț important pentru moldovenii din nordul Italiei
Pașapoarte de tip nou vor apărea în R. Moldova. Cînd vor fi puse în circulație
Cetățenii moldoveni vor putea obține mai ușor pașaportul rusesc
China reia eliberarea tuturor tipurilor de vize, pentru prima dată în ultimii trei ani
În Chișinău va fi inaugurată o nouă ambasadă
Reprezentanții comunității muzicale de moldoveni stabiliți în Austria s-au reunit
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1437
- Populația:
- 1768 locuitori
Hirişeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Hirişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1768 de oameni. Satul Hirișeni a fost menționat documentar în anul 1437.
Comentarii
(1)